Zoeken

Samenwerking FRMF en McDonald’s wekt woede in Marokko

9 maart 2024 - 13:30 - Sport

©

De samenwerking tussen de Marokkaanse voetbalbond (FRMF) en fastfoodketen McDonald’s heeft tot felle verontwaardiging geleid op sociale media. Marokkaanse internetgebruikers vinden het onbegrijpelijk dat hun land zich associeert met een Amerikaans merk dat ze al geruime tijd boycotten vanwege vermeende steun aan Israël tijdens de Gaza-oorlog.

De commotie ontstond nadat het logo van McDonald’s verscheen op de officiële website van de FRMF als sponsor, naast andere partners zoals Dari, Pepsi en AtlantaSanad. Sinds de Israëlische militaire operatie in Gaza in oktober 2023 wordt McDonald’s ervan beschuldigd het Israëlisch leger te financieren. In november 2023 benadrukte het bedrijf in een post op Twitter dat "het geen enkele regering in dit conflict financiert of steunt; alle initiatieven van onze lokale franchisenemers zijn onafhankelijk genomen, zonder toestemming of goedkeuring van McDonald’s." Deze verklaring heeft de Marokkaanse boycotters, die fervente voorstanders zijn van de Palestijnse zaak, niet overtuigd.

Lees ook: McDonald’s: boycot in Arabische landen doet pijn

Op sociale media uiten talloze Marokkanen hun ongenoegen over de samenwerking tussen de FRMF en McDonald’s. Sommigen beschuldigen de voetbalbond van "verraad". Anderen vinden dat, afgezien van het geld, de twee organisaties geen gemeenschappelijke waarden delen. "Ik vraag me af, afgezien van geld, wat zijn de gedeelde waarden tussen McDo en de FRMF?", aldus KarimSensei.

Lees ook: McDonald’s voelt druk van boycot in Marokko

De FRMF heeft in een reactie aan Hespress laten weten dat het om een "stilzwijgende verlenging" gaat van de bestaande contracten tussen beide partijen, die al jarenlang partners zijn. De voetbalbond benadrukte ook dat er nieuwe sponsorcontracten zijn afgesloten met verschillende partners in aanloop naar de Afrika Cup 2025 in Marokko en de gezamenlijke organisatie van het WK 2030 met Spanje en Portugal.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team