Zoeken

McDonald’s haalt zich woede van Arabische landen op hals

25 oktober 2023 - 17:00 - Wereld

©

Door solidariteit te tonen met Tsahal, die de Israëlische vergelding tegen de Palestijnse islamistische beweging Hamas voortzet, heeft een McDonald’s-franchise in Israël zich de woede van Arabische landen op de hals gehaald.

In Israël heeft een McDonald’s-franchise, beheerd door Alonyal Limited, naar verluidt 12.000 maaltijden uitgedeeld aan Israëlische soldaten, evenals aan ziekenhuizen die werden getroffen door de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober, meldt RTS. Dit heeft de woede van de naburige Arabische landen gewekt. "Franchises in Turkije, Egypte, Jordanië, Libanon en de Perzische Golfstaten hebben verklaringen uitgegeven waarin zij afstand nemen van de acties van hun Israëlische tegenhangers", rapporteert de Washington Post. Andere franchises hebben ook stelling genomen. Ze hebben aangekondigd donaties te doen aan de bevolking van Gaza, na de aanval op een ziekenhuis die honderden doden veroorzaakte. Volgens Al-Jazeera is er een gezamenlijke belofte gedaan van meer dan 3 miljoen dollar aan hulp voor de enclave.

Lees ook: Marokkanen demonstreren voor Palestina

In Maleisië heeft de franchise "haar bijdrage van 1 miljoen ringgit bevestigd" (209.000 dollar) aan een humanitair fonds bestemd voor de Palestijnse bevolking. "Bovenop deze donatie moedigt McDonald’s Maleisië ook zijn werknemers in het hele land aan om deel te nemen aan de inzamelingsacties", voegt het toe. "We bevestigen onze humanitaire sympathie voor onze broeders en zusters in Gaza en we doen geen afbreuk aan onze inzet voor de hoogste principes en waarden die in onze gemeenschap heersen", staat te lezen op het officiële account van McDonald’s Oman. De franchise heeft aangekondigd 100.000 dollar te doneren om de "hulpinspanningen voor de bevolking van Gaza" te ondersteunen. Een aantal franchises, met name in de Verenigde Arabische Emiraten, weigert een partij te kiezen. Wel werd een donatie aangekondigd van 1 miljoen dirham, ongeveer 272.000 dollar, aan de Rode Halve Maan, om de inwoners van Gaza te helpen.

Lees ook: Ex-premier Israël wil Arabische vredesmacht in Gaza, met Marokko als sleutelspeler

Op X hebben internetgebruikers uit verschillende Arabische landen een boycotcampagne tegen de restaurantketen gestart met de hashtag #BoycottMcDonalds. In de afgelopen week zijn talrijke restaurants in Turkije, Libanon en Egypte het doelwit geweest van boycotcampagnes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team