Zoeken

McDonald’s Marokko onder druk door boycotcampagne

19 november 2023 - 11:00 - Economie

©

In Marokko is een boycotcampagne tegen de Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s aan de gang. Deze campagne is een reactie op de beschuldiging dat McDonald’s de Israëlische strijdkrachten zou ondersteunen in hun offensief tegen de Palestijnse beweging Hamas in Gaza.

Deze boycot heeft gevolgen voor het Marokkaanse bedrijf First Rest International, dat sinds 1992 de McDonald’s franchises in het koninkrijk beheert. Volgens Le Desk wordt het imago van McDonald’s in Marokko nu "onherroepelijk geassocieerd met de steun van Washington aan Tel-Aviv". Een medewerker van een McDonald’s restaurant in Marokko bevestigt een sterke daling in klantenbezoek.

Lees ook: McDonald’s haalt zich woede van Arabische landen op hals

McDonald’s heeft in reactie op deze situatie gekozen voor een ’agressieve’ communicatiestrategie en heeft de hulp ingeroepen van PR-bureaus. De franchise benadrukt in haar communicatie "100% Marokkaans" te zijn, met "een volledig Marokkaans kapitaal, 5300 Marokkaanse werknemers en duizenden indirecte banen". In een video toont een medewerker empathie en spreekt hij zijn verdriet uit over burgerlijke slachtoffers in Gaza. De pogingen via betaalde interviews en advertenties het imago van McDonald’s te verbeteren, blijkt echter niet effectief.

Lees ook: McDonald’s Marokko ontkent steun aan Israël

In Israël heeft een door Alonyal Limited beheerde McDonald’s franchise 12.000 maaltijden aan Israëlische soldaten en ziekenhuizen verstrekt na de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober, meldde RTS.ch in oktober. Deze actie leidde tot woede in naburige Arabische landen. Volgens The Washington Post hebben franchises in Turkije, Egypte, Jordanië, Libanon en de Golfstaten afstand genomen van de acties van hun Israëlische tegenhangers.

Bladna.nl