Zoeken

Marokko: publieke druk om banden met Israël te herzien

3 november 2023 - 21:00 - Marokko

©

In Marokko nemen de oproepen toe om de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen het koninkrijk en Israël te annuleren. Dezelfde eis wordt ook in andere landen zoals Bahrein geuit, die hun banden met de Joodse staat hebben hersteld.

Sinds de verrasingsaanval van de Palestijnse beweging Hamas en de bloedige reactie van Israël, gaan duizenden burgers en activisten met regelmaat de straat op in Rabat en andere Marokkaanse steden. Ze demonstreren voor Palestina en roepen Marokko op om terug te komen op de normalisering van zijn diplomatieke betrekkingen met Israël in ruil voor de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse Sahara. Ook wordt de sluiting van het Israëlische verbindingskantoor in de Marokkaanse hoofdstad geëist. Volgens tegenstanders van de toenadering tussen Rabat en Tel Aviv tonen de protesten duidelijk aan dat de voordelen verkregen uit de overeenkomsten de publieke opinie nauwelijks hebben beïnvloed.

Lees ook: Hamas-Israël conflict: wat denken Marokkaanse Joden?

Vóór het uitbreken van het conflict tussen Hamas en Israël trad Marokko hard op tegen deze protesten en veroordeelde demonstranten. Een man in Casablanca kreeg zelfs vijf jaar gevangenisstraf voor het bekritiseren van de normalisatie. Nu is Marokko veel milder. Desondanks lijkt het koninkrijk niet van plan de normalisatie terug te draaien. Volgens Zakaria Aboudahab, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Mohammed V in Rabat, zullen de protesten waarschijnlijk niet leiden tot het annuleren van de normalisatie, maar zullen ze dienen als een "veiligheidsventiel" om de publieke woede te matigen. Sinds het begin van het conflict tussen Israël en Hamas op 7 oktober heeft Marokko een gematigde en terughoudende positie ingenomen. De Marokkaanse diplomatie veroordeelde aanvallen op burgers, ongeacht waar ze zich bevinden, en benadrukte haar humanitaire inspanningen in Gaza.

Lees ook: Israël wil Palestijnen naar Marokko verplaatsen

In Soedan, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten - drie andere landen die hun betrekkingen met Israël hebben genormaliseerd - uit de publieke opinie dezelfde eis. Terwijl hun leiders de normalisatie beschouwen als een stap naar een "nieuw Midden-Oosten", roept de bevolking op om de banden met de Joodse staat te verbreken. In Bahrein werd dat donderdag ook daadwerkelijk besloten. Het land heeft de commerciële betrekkingen met Israël opgeschort en de Bahreinse ambassadeur in Tel Aviv teruggeroepen.

Bladna.nl