Zoeken

Massale steun voor Gaza in Marokko: 90% ziet weerstand als enige oplossing

2 januari 2024 - 13:00 - Marokko

©

Volgens een recente enquête ondersteunt 90% van de Marokkanen de Palestijnse weerstand als oplossing voor het conflict in Palestina, vooral in het licht van de recente Israëlische aanvallen op Gaza.

Het onderzoek van de jongerenafdeling van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) in Fez, werd uitgevoerd op een steekproef van 1013 personen tussen 7 november en 7 december 2023. De respondenten gaven hun mening over de ontwikkelingen in Palestina en de impact van de operatie ’Al-Aqsa Flood’ op hun standpunt.

Lees ook: BDS Marokko intensiveert acties tegen Carrefour vanwege steun aan Israël

De resultaten tonen aan dat 93% van de deelnemers gelooft dat de actie van de Palestijnse weerstand op 7 oktober een strategische slag was, terwijl slechts 7% denkt dat het overhaast en ondoordacht was. De enquête benadrukt ook het belang van sociale media in het uiten van afkeer en veroordeling van het onrecht en de onderdrukking waarmee de inwoners van Gaza worden geconfronteerd, met oproepen tot boycots van producten of bedrijven die de overtredingen in Gaza ondersteunen.

Bovendien toont het onderzoek aan dat Marokko, met meer dan 270 geregistreerde demonstraties tot half november, een van de vijf landen is waar het grootst aantal demonstraties zijn gehouden met betrekking tot de oorlog in Gaza. Wat betreft de boycotcampagne tegen bedrijven die Israël steunen, heeft 89% van de respondenten hieraan deelgenomen, terwijl 81% hun steun toonde via sociale media en ongeveer 60% deelnam aan steun- en solidariteitsdemonstraties.

Politiek gezien gelooft 90% van de respondenten dat de oplossing voor de Palestijnse kwestie ligt in het voortzetten van de Palestijnse weerstand tot het einde van de bezetting, terwijl slechts 10% een tweestatenoplossing ondersteunt.

Lees ook: Solidariteit met Gaza: duizenden Marokkanen samen tegen Israël

De enquête benadrukt ook de officiële houding van Marokko, dat humanitaire hulp heeft gestuurd naar de Palestijnen, en meldt dat de betrekkingen met Israël zijn afgekoeld sinds het begin van de aanvallen op Gaza, met toenemende volkseisen om de normalisatie te beëindigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team