Zoeken

Rabat demonstreert voor Gaza: steeds meer kritiek op normalisatie met Israël

11 december 2023 - 10:00 - Marokko

©

In Rabat hebben zondag duizenden mensen gedemonstreerd, zwaaiend met Palestijnse vlaggen en oproepend tot het verbreken van de betrekkingen met Israël.

De betoging was een reactie op de aanhoudende Israëlische aanvallen op de Gazastrook, waarbij voornamelijk kinderen en vrouwen zijn omgekomen.

Lees ook: Marokko: publieke druk om banden met Israël te herzien

De mars van zondag, met naar schatting 3000 deelnemers, was een primeur: deze werd geleid door de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), de belangrijkste islamistische partij van het land, die van 2011 tot 2021 aan de macht was. De demonstranten riepen leuzen zoals "Palestina is niet te koop", "De weerstand gaat door tot overwinning en bevrijding" en "Het volk wil een einde aan de normalisatie".

Lees ook: Massale protesten in Marokko in solidariteit met Palestina (video)

Diplomatiek gezien blijft Marokko, ondanks de normalisatie van de betrekkingen met Israël in 2020, de oprichting van een Palestijnse staat steunen en roept op tot een permanente wapenstilstand in Gaza. Deze houding wordt echter steeds meer betwist in Marokko, vooral door islamistische en linkse partijen. Zondag riepen de demonstranten ook op tot een versterking van de boycot van merken die worden beschuldigd van steun aan Israël.

Bladna.nl