Zoeken

Marrakech: gerechtsambtenaren cel in voor stelen 260 smartphones

24 maart 2021 - 12:00 - Gemeenschap

©

Drie ambtenaren en twee andere personen zijn door de rechtbank van Marrakech veroordeeld tot straffen variërend van zes maanden tot een jaar gevangenisstraf. Ze kregen ook een boete opgelegd van 1000 tot 40.000 dirham, voor hun betrokkenheid bij de diefstal van meer dan 260 smartphones, afkomstig van de afdeling bewijsstukken en in beslag genomen voorwerpen van het gerecht van Benguerir.

Meer dan twee jaar na de feiten is er eindelijk een uitspraak gekomen in de zaak van de diefstal van smartphones bij het hof van Benguerir. De gedaagden werden ook veroordeeld tot de betaling van een schadevergoeding van 150.000 dirham aan de burgerlijke partij, meldt het dagblad Al Ahdath Al Maghribia. De rechtbank heeft daarnaast besloten om de feiten waarvoor twee van de ambtenaren werden vervolgd, opnieuw te kwalificeren. Van de eerste aanklacht werden de verdachten vrijgesproken. Ze werden wel veroordeeld wegens verduistering van openbare goederen. Een van de twee ambtenaren werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf en een boete van 20.000 dirham. Zijn collega kreeg één jaar gevangenisstraf en een boete van 40.000 dirham opgelegd.

De rechter heeft zich onbevoegd verklaard om de zaak van een derde beklaagde te onderzoeken. Die zaak dateert van oktober 2018. Een student ging toen naar de rechtbank van eerste aanleg van Benguerir met een gerechtelijk bevel om zijn smartphone, die twee jaar eerder in beslag was genomen in het kader van een rechtszaak, terug te krijgen. Toen hij naar zijn telefoon vroeg antwoordde de ambtenaar dat zijn telefoon was verdwenen en bood hij hem aan een nieuwe smartphone te kopen van hetzelfde model.

De jongeman weigerde dit aanbod en zei dat hij niet echt gaf om de telefoon, die ongeveer 10.000 dirham kostte. Hij wilde vooral de inhoud ervan recupereren, zijn contacten. De ambtenaar wist niet wat hij moest doen en gaf de zaak door aan zijn meerdere, die op zijn beurt het hoofd van de griffie schriftelijk inlichtte over de verdwijning van 260 smartphones die in het kader van een gerechtelijk onderzoek in beslag waren genomen en aan zijn dienst waren toevertrouwd. Dit leidde tot een onderzoek waarbij de gerechtelijke politie van Marrakech erin slaagde verschillende verdwenen smartphones en hun nieuwe eigenaars te traceren. Zij beweerden ze te hebben gekocht van mensen die bij de rechtbank werken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team