Zoeken

Marokko: wijzigingen in belasting op huurinkomsten

22 februari 2024 - 20:00 - Economie

©

De belasting op huurinkomsten in Marokko is sinds 2023 ingrijpend gewijzigd. Deze veranderingen hebben een significante impact op de betrokken belastingplichtigen.

Huiseigenaren met hoge huurinkomsten kunnen worden getroffen door de nieuwe maatregelen. Door de belasting op het netto-onroerendgoedrendement van 40%, zal hun belastingdruk aanzienlijk toenemen, meldt Challenge.

Lees ook: Marokko: wijzigingen voor inkomstenbelasting

Dit geldt ook voor huiseigenaren met lage onroerendgoedinkomsten, die mogelijk meer geld zullen moeten uitgeven aan nieuwe administratieve formaliteiten bij het opstellen en indienen van hun belastingaangifte. Ook huurders worden niet gespaard door de nieuwe regels. Zij kunnen te maken krijgen met huurverhogingen door huiseigenaren die hun gestegen belastingdruk proberen te compenseren.

Concreet zijn de volgende groepen getroffen door de nieuwe maatregelen:

 Belastingplichtigen met onroerendgoedinkomsten uit 2023
 Belastingplichtigen met een netto belastbaar onroerendgoedinkomen per jaar van maximaal 30.000 dirham

Vóór 2023 werden huurinkomsten belast tegen een vast tarief van 10% voor inkomsten tot 120.000 dirham en 15% voor inkomsten boven dat bedrag, legt Abdelbasset Mohandis uit, registeraccountant. Hij voegt toe dat bij de berekening van de belasting op huurinkomsten rekening wordt gehouden met een aantal belangrijke factoren.

Lees ook: Belastingen: Marokkanen, dit kunnen we verwachten in 2024!

"De brutobelastbare basis wordt berekend door het totale bedrag van de ontvangen huur te vermenigvuldigen met de door de verhuurder gedragen en aan de huurders doorbelaste kosten, zoals verzekeringspremies of grote reparaties. De kosten die de verhuurder voor de huurders maakt, zoals de kosten van de gemeenschappelijke lasten of de gemeentelijke belasting, moeten echter van deze basis worden afgetrokken", aldus de registeraccountant. De nieuwe maatregelen verplichten alle huiseigenaren om hun onroerendgoedinkomsten jaarlijks aan te geven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team