18 mei 2021 - 11:20 - Economie
In Marokko is de vastgoedsector één van de sectoren die het zwaarst is getroffen door de coronacrisis. In Marrakech, bijvoorbeeld, zijn de prijzen van sommige riads met 30 tot 40% gedaald.
Momenteel ligt de verkoop voor kleine pensions, familiebedrijven met vijf tot zeven kamers, zeer moeilijk op de markt, vertelt Colin Bosworth, eigenaar van Marrakech makelaardij Bosworth Property, aan The New York Times. Hij legt uit dat de afwezigheid van toeristen heeft geleid tot prijsdalingen van 30 tot 40 procent. "De prijzen blijven echter stabiel omdat de belangstelling van Europese kopers aanzienlijk is toegenomen", aldus Maud Faujas, directeur van het makelaarskantoor Emil Garcin in Marrakech. Ze merkt op dat de prijzen voor riads in de medina van Marrakech beginnen bij 250.000 euro en nog steeds een betrouwbare bron van huurinkomsten zijn.
"Zelfs een kleine plek die je voor 200 tot 250 euro per nacht kunt huren, is een goede investering," voegt zij eraan toe. De prijzen van de villa’s bij de 15 (18-holes) golfbanen rond Marrakech, variëren van 500.000 euro tot ongeveer 1 miljoen euro. Maud Faujas laat ook nog weten dat de prijzen voor weelderige huizen in de buitenwijken beginnen bij ongeveer 3 miljoen euro.
De buitenlandse kopers zijn meestal Europeanen, met de Fransen helemaal bovenaan. "We zijn drie uur verwijderd van Parijs en Genève, en twee uur van Madrid," zegt Colin Bosworth. Meer recentelijk hebben ook investeerders uit Mexico, Singapore en de Verenigde Staten belangstelling getoond, wetende dat Europese toeristen waarschijnlijk massaal naar Marrakech zullen komen zodra de pandemie is afgenomen, aldus Bosworth. Daarnaast hebben volgens Maud Faujas twee beslissingen voor animo gezorgd onder in het buitenland wonende joodse Marokkanen, die in Marrakech vakantiewoningen willen kopen, met name het besluit van Marokko om zijn betrekkingen met Israël te normaliseren en de geplande start van rechtstreekse vluchten tussen de twee landen.
Traditionele cafés in oorlog tegen koffie trucks in Marokko
In Gaza gevangen Marokkanen beleven nachtmerrie
Smail brengt Belgische frietjes en stoofvlees naar Marrakech
Marokko onder vuur: ruim 800 verantwoordelijken naar Dubai voor COP28
Puma lanceert Marokkaanse sneakers-collectie
Salaris: goed nieuws voor Marokkanen
Marokko: grote stap voorwaarts in HSL-project Kenitra-Marrakech
Starbucks en H&M blijven toch in Marokko
Prijsexplosie tomaten in Marokko: de oorzaken begrijpen
Marokko, draaischijf voor Chinese auto-industrie in Europa
Redenen voor vertrek H&M en Starbucks uit Marokko
Marokko: nieuwe belasting verhoogt prijs smartphones
Opkomst autosector en fosfaatcrisis: de twee gezichten van de Marokkaanse economie
Dilemma rond watermeloen in Marokko, lobby’s oefenen druk uit