Zoeken

Belastingen: Marokkanen, dit kunnen we verwachten in 2024!

1 januari 2024 - 12:00 - Economie

©

In Marokko zijn voor het jaar 2024 diverse belangrijke fiscale maatregelen aangekondigd als onderdeel van de begrotingswet, die zijn gepubliceerd in het staatsblad van 25 december. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

De veranderingen in de BTW zijn gericht op het aanpassen van vrijstellingen en toepasselijke tarieven. Volgens de begrotingswet van 2024 kunnen bepaalde basisproducten zoals schoolbenodigdheden, boter van dierlijke oorsprong, sardineconserven, melkpoeder en huishoudzeep vrijgesteld worden van BTW. Verder wordt de BTW-vrijstelling uitgebreid naar diensten die op afstand worden geleverd door bedrijven die niet in het koninkrijk zijn gevestigd, aan klanten in Marokko. Daarnaast wordt een geleidelijke harmonisatie van de BTW-tarieven gepland voor 2026, wat diverse sectoren zoals water, elektriciteit en transport zal beïnvloeden.

Lees ook: Marokko: veranderingen in betaling water- en elektriciteitsrekeningen

Wat betreft de Vennootschapsbelasting zijn er aanpassingen gepland om de toepassing van het 35%-tarief in 2024 te reguleren. Bedrijven met een netto fiscaal resultaat van minder dan 100 miljard dirham over drie opeenvolgende boekjaren, waarbij de winst dit bedrag overschrijdt door niet-reguliere inkomsten, worden niet door deze maatregel getroffen. Daarnaast voorziet de wetgeving in een permanente vrijstelling van de Vennootschapsbelasting voor de Mohammed VI Foundation for Science and Health.

Voor de Inkomstenbelasting brengt de begrotingswet van 2024 significante aanpassingen, waaronder de aftrekbaarheid van sociale bijdragen aan de verplichte ziekteverzekering en pensioen voor professionals, zelfstandigen en niet-werknemers die onderworpen zijn aan de Inkomstenbelasting volgens het werkelijke of vereenvoudigde nettoresultaatregime. Ook verandert het forfaitaire vrijstellingspercentage voor brutovergoedingen aan artiesten van 40% naar 50%.

Lees ook: Belastingontduiking in Marokko: 2% goed voor 80% BTW-inkomsten

Wat betreft de registratierechten introduceert de begrotingswet van 2024 substantiële hervormingen, vooral met betrekking tot de toewijzing van lokalen of terreinen door coöperaties en huisvestingsverenigingen aan hun leden. De harmonisatie van de registratierechten is een belangrijke vooruitgang en implementeert proportionele rechten die momenteel van kracht zijn, namelijk 4% voor lokalen en 5% voor terreinen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team