Zoeken

Marokko: nieuwe belastingmaatregelen voor 2024

3 januari 2024 - 13:00 - Economie

©

Het Marokkaanse belastingstelsel ondergaat een reeks veranderingen vanaf het begin van 2024, zoals aangekondigd door de Directie-Generaal van Belastingen.

Een van de meest opvallenden veranderingen is de uitbreiding van de toepassingsgebied van de belasting op de toegevoegde waarde (BTW) naar de e-commerce sector. Dit omvat wijzigingen in de lokale BTW-regels en de verplichting voor dienstverleners op elektronische platforms om zich te registreren en hun inkomsten aan te geven, alsmede de verschuldigde BTW in Marokko te betalen, meldt Al3omk.

Lees ook: Belastingen: Marokkanen, dit kunnen we verwachten in 2024!

De Begrotingswet van 2024 vermeldt dat de BTW op geraffineerde suiker geleidelijk zal toenemen tot 9% in 2025 en 10% vanaf 1 januari 2026. Er zal ook een geleidelijke stijging in de BTW op elektriciteit zijn, die in 2026 20% zal bereiken. Niettemin wordt benadrukt dat deze schommelingen in BTW-tarieven de verkoopprijzen van elektriciteit niet zullen beïnvloeden.

Daarnaast is het BTW-tarief voor niet-huishoudelijk water herzien. Vanaf 1 januari 2024 geldt een 10% BTW met vrijstellingsmogelijkheden op verkopen en leveringen. Er is ook sprake van een geleidelijke toename van het BTW-tarief op passagiers- en goederenvervoer, met uitzondering van landvervoer, tot 20% in 2026. Tegelijkertijd zal de BTW op stedelijk vervoer geleidelijk dalen tot 10% in 2026.

Lees ook: Marokkanen, geef jullie buitenlandse vermogen aan: de regels veranderen in 2024!

Bovendien ziet de Begrotingswet 2024 een verhoging van 40 naar 50% in de vaste vrijstelling op het totale bedrag van vergoedingen voor artiesten, effectief vanaf volgende jaar. Ook is het opstellen van vastgoedcontracten door notarissen en advocaten nu onderworpen aan de presentatie van een bewijs van betaling van verschuldigde belastingen en heffingen over de voorgaande jaren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team