Zoeken

Marokko: salaris nieuwe Premier en ministers bekend

14 oktober 2021 - 15:00 - Economie

©

In Marokko zijn de salarissen en toelagen van regeringsleden geregeld bij koninklijk besluit. Leden van de Uitvoerende macht ontvangen vergoedingen voor het opnemen van hun functie van zodra zij zijn benoemd.

Het hoofd van de regering ontvangt een basissalaris van 32.000 dirham plus een representatietoelage van 18.000 dirham, een huisvestingstoelage van 15.000 dirham en een huisvestingsvergoeding van 5000 dirham, wat neerkomt op een maandsalaris van 70.000 dirham.

Lees ook: Dit is de nieuwe Marokkaanse regering

Aziz Akhannouch, zal naast de 70.000 dirham ook een installatiepremie van 20.000 dirham ontvangen en heeft het recht om in zijn residentie huishoudelijk personeel aan te stellen, een kok, een koksassistent en een tuinman, aldus l’Economiste, eraan toevoegend dat hij drie bedrijfsauto’s en drie chauffeurs zal hebben. De krant vraagt zich ook af of de nieuwe regeringsleider afstand zal doen van zijn privileges, hij was namelijk jarenlang minister van Landbouw zonder een salaris te ontvangen.

De ministers hebben een basissalaris van 26.000 dirham en krijgen dezelfde soorten bonussen, maar dan met lagere bedragen. Hun totale maandelijkse bezoldiging is ongeveer 60.000 dirham. Staatssecretarissen krijgen 50.000 dirham per maand.

Lees ook: Marokko: onvrede over premie vertrekkende regering

Regeringsleden genieten bovendien van auto’s voor hun werk en huishoudelijk personeel. Bij hun ambtsbeëindiging krijgen zij een toelage van 10 maandsalarissen. Ministers krijgen ook een levenslang pensioen van 39.000 dirham. Over dit pensioen wordt momenteel veel gediscussieerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team