Zoeken

Yennayer, erkende nationale feestdag in Marokko?

25 december 2021 - 11:20 - Marokko

©

Afgevaardigden van de Partij van Vooruitgang en Socialisme (PPS) hebben de Marokkaanse regering verzocht om van het Amazigh Nieuwjaar een officiële betaalde feestdag te maken.

Ter ondersteuning van de eis van heel wat Amazigh-verenigingen die willen dat Yennayer als nationale feestdag wordt erkend, hebben afgevaardigden van de PPS een schriftelijke vraag tot de regering gericht, waarin zij verzoeken om van 13 januari een betaalde feestdag te maken.

Lees ook: Imazighen willen meer erkenning voor hun cultuur

Dit verzoek moet volgens de parlementsleden worden losgekoppeld van elk politiek en ideologisch instrument, aangezien het deel uitmaakt van de bescherming van het culturele erfgoed van de Imazighen en de opwaardering van tradities die diep geworteld zijn in de Marokkaanse geschiedenis, meldt Al Ahdath Al Maghribia.

Parlementslid Khadija Arouhal vindt de eis gerechtvaardigd, aangezien de grondwet de Amazigh-cultuur erkent als een onderdeel van de Marokkaanse identiteit. Ze voegt eraan toe dat de erkenning zelfs werd opgevolgd door de aanneming van een organieke wet, die de fasen en de middelen bepaalt om het Amazigh officieel te integreren in het onderwijs en in openbare leven.

Lees ook: Hoe viert men Yennayer in Marokko? (video)

Het Nieuwjaar van de Imazighen, of Yennayer, is een populair feest met veel symboliek en wordt gevierd door verenigingen in Marokko en daarbuiten. Het is dan ook absoluut noodzakelijk om deze dag uit te roepen tot een feestdag, zoals gebruikelijk is in de Gregoriaanse en de islamitische kalender, aldus het medium.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team