Zoeken

Marokko hielp de VS om Osama Bin Laden gevangen te nemen

29 januari 2021 - 13:20 - Marokko

©

Cherkaoui Habboub, de huidige ​​directeur van het Marokkaanse Centraal Bureau voor Gerechtelijk Onderzoek (BCIJ), neemt de prestaties door van zijn instelling op nationaal, regionaal en zelfs op internationaal niveau. Marokko blijkt een grote hulp te zijn geweest voor de Verenigde Staten, Frankrijk en andere landen.

Op nationaal niveau heeft "Marokko 209 terroristische cellen ontmanteld sinds 2002, waaronder 82 sinds de oprichting van de BCIJ [in 2015]", verklaarde het nieuwe hoofd van de staatsinstelling in het programma "Met Ramdani" op 2M. "Ongeveer 80% van de terroristen die door de BCIJ zijn aangehouden, zijn tussen 18 en 40 jaar oud. Maar ondanks al deze realisaties blijven er toch nog uitdagingen."

Volgens Habboub is de Polisario ook een terroristische dreiging voor Marokko. "De banden van de Polisario met terroristische groeperingen in de regio zijn aangetoond [...] Er zijn tussen de 100 en 200 Polisario-leden actief in de Sahelregio". Hij benadrukte ook dat de grootste terroristische dreiging uit de Sahelregio komt. Dit is een "vruchtbare bodem" geworden voor terroristische groeperingen. In die zin betreurde hij het gebrek aan samenwerking met Algerije in de strijd tegen het terrorisme.

Op internationaal niveau "heeft Marokko de Verenigde Staten informatie verstrekt over het trainingskamp van Khalden, één van de belangrijkste militaire trainingskampen van Osama bin Laden in Afghanistan", zei de BCIJ-baas. Deze informatie heeft de VS in staat gesteld om het kamp te bombarderen. Naast de Verenigde Staten heeft Marokko informatie over terrorismebestrijding verstrekt aan Frankrijk, Spanje, Nederland, Duitsland en andere landen, voegde Habboub er aan toe. Hij legde uit dat de Marokkaanse inlichtingendienst regelmatig informatie uitwisselt met haar internationale partners.

Habboub vertelde bijvoorbeeld ook dat de Marokkaanse FBI, specifieke informatie heeft verstrekt aan Frankrijk over de verblijfplaats van Abdelhamid Abaaoud, een 28-jarige Marokkaanse Belg die het brein was achter de aanslagen van Parijs in november 2015, waarbij 130 doden en 416 gewonden vielen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team