Zoeken

Marokko rolde 200 terroristische cellen op sinds 2002

21 februari 2021 - 13:20 - Marokko

©

Marokko heeft sinds 2002 maar liefst 209 terroristische cellen opgerold, 500 aanslagen kunnen voorkomen en meer dan 3500 terroristen gearresteerd. Dat verklaarde Mohamed Nifaoui, voorzitter van de antiterrorisme afdeling van de gerechtelijke politiedienst BCIJ, tijdens een internationale conferentie in Rabat over de strijd tegen extremisme.

Sinds 2003 is Marokko actief betrokken bij de strijd tegen het terrorisme. Het koninkrijk heeft een preventieve aanpak die heeft geleid tot het voorkomen van aanslagen en de ontmanteling van diverse terroristische cellen, meldt de voorzitter van BCIJ. Verschillende procedures zijn toegepast om aanslagen te voorkomen.

Ook speelde de Marokkaanse Hoge Raad van Ulemas een belangrijke rol in de strijd tegen het radicalisme. Het Mohammed VI Instituut voor Imamopleidingen, waar Marokkaanse en Afrikaanse imams worden opgeleid, heeft ervoor gezorgd dat religieus extremisme onder controle gehouden kan worden, aldus Nifaoui.

Echter is de situatie in de Sahel-regio zorgwekkend door de opkomst van de terroristische organisaties Al Qaeda en Daesh. Ook de Polisario zou tussen 2016 en begin 2020 verschillende terroristische aanslagen hebben gepleegd op militaire doelen, meldt de verantwoordelijke. Daarbij vielen meerdere doden en gewonden.

Nifaoui zegt dat veiligheidsdiensten in de regio alert moeten blijven. Als deze problemen worden genegeerd dan kunnen er nieuwe terroristische bases worden gebouwd. Hij raadt de landen aan om preventief te werken en de controle over de regio te behouden door informatie met elkaar uit te wisselen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team