Zoeken

Amerika hielp Marokko bij ontmanteling terreurcel Oujda

27 maart 2021 - 17:40 - Marokko

©

De directeur van het centraal bureau voor gerechtelijk onderzoek (BCIJ), Habboub Cherkaoui, gaf meer details vrij over de ontmanteling van de terroristische cel in Oujda. Hij twijfelt er niet aan dat deze aan Daesh gelieerde terreurcel, bestaande uit vier personen die trouw hebben gezworen aan de Islamitische Staat, van plan was om terreurdaden in Marokko te plegen.

Habboub Cherkaoui verklaarde dat deze operatie geen succes zou zijn geweest zonder de samenwerking en coördinatie tussen de Marokkaanse inlichtingendienst (DGST) en de Amerikaanse inlichtingendiensten. De bijdrage van de Verenigde Staten toont aan dat er een "doeltreffende internationale samenwerking is die vruchten afwerpt" in de strijd tegen het terrorisme.

Uit de verklaringen van de directeur blijkt dat de vier verdachten tussen de 24 en de 28 jaar oud zijn en gerekruteerd werden door een van de leiders van Daesh die "belast was met hun toezicht en met de coördinatie van hun gezamenlijke operaties". Ze zouden zich aansluiten bij gewapende kampen in het Sahelgebied, maar volgens Habboub Cherkaoui "veranderden de leiders van Daesh hun strategie en droegen ze hen op om de agenda van Daesh in Marokko uit te voeren".

Volgens de directeur is "het Sahelgebied een gunstige en bevoorrechte plaats geworden voor terroristische organisaties, waaronder Al Qaida in de Maghreb (AQIM), Daesh in de Grote Sahara met Adnane Abou Al Walid Al Sahraoui als leider, de Groep Jama’at al-Tawhid wal-Jihad..." en vele anderen. Daarom roept Haboub Cherkaoui op tot de versterking van de internationale samenwerking en partnerschappen in de strijd tegen het terrorisme.

De BCIJ voerde onder leiding van Habboub Cherkaoui vier gelijktijdige operaties uit in de wijken Sidi Lakhdar, Zitoune, Oued Nachef en de Route de Jerada. Ze arresteerden vier personen, waaronder twee broers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team