Zoeken

Marokko: verzwijgen coronabesmetting op werkvloer hard bestraft

22 november 2020 - 21:00 - Marokko

©

Werknemers die proberen hun coronavirus-infectie te verbergen voor hun werkgever, riskeren zware sancties, zo meldt de orde van advocaten van Casablanca.

Medewerkers die weigeren om bekend te maken dat ze besmet zijn met het coronavirus, brengen de gezondheid van hun collega’s en het functioneren van het bedrijf in gevaar, zeggen drie Marokkaanse advocaten. Naast hoge boetes, riskeren ze ontslag, meldt Medias24. Volgens advocaat Zakaria Mrini moet het verzwijgen van een besmetting als een ernstige overtreding worden gezien. Omdat het virus dodelijk kan zijn, met name voor mensen in risicogroepen zoals diabetici, meent advocate Meriem Berrada dat werknemers de plicht hebben om voor elkaar te zorgen.

Raadsman Mourad Elajouti is ook van mening dat de werknemer zijn werkgever moet informeren in het geval van een vermoedelijke coronavirus-besmetting. Volgens zijn collega’s is het echter wel lastig om op basis van symptomen vast te kunnen stellen of iemand besmet is met het virus of dat de persoon wellicht een andere ziekte heeft. "Het kan natuurlijk ook gewoon griep zijn", zegt Mrini.

Volgens advocaten is er wel sprake van fout gedrag als een werknemer niet bij zijn leidinggevende aangeeft dat hij symptomen heeft, maar dit is lang niet zo ernstig als een persoon die gewoon op zijn werk verschijnt terwijl hij weet dat hij positief getest is. In het eerste geval mag een medewerker niet ontslagen worden, maar in het tweede geval zou dat zeker wel moeten kunenn volgens de advocaten.

Aan de andere kant zouden werkgevers die besmet personeel willens en wetens door laten werken, ook bestraft moeten worden. De werkgever of leidinggevende die hiertoe beslist zou, volgens de drie advocaten, in ieder geval ontslagen moeten worden. Ook kunnen werknemers hun baas aanklagen en een schadevergoeding eisen.

Elajouti legt uit dat hier al wetgeving voor bestaat. Volgens artikel 281 van de arbeidswet is de werkgever niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkplek, maar ook die van alle werknemers. Werkgevers die zich niet aan deze wet houden kunnen rekenen op sancties van de overheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team