Zoeken

Marokko: coronavaccin verplicht voor reizen naar het buitenland

3 december 2020 - 18:20 - Marokko

©

Halverwege december zal Marokko starten met een vaccinatiecampagne. De minister van Volksgezondheid, Khalid Aït Taleb, vertelt dat Marokkanen niet worden verplicht om het vaccin te nemen.

Op 2M legt de minister de campagne uit. Vooralsnog zijn er geen verplichtingen. Maar burgers die naar het buitenland willen afreizen, kunnen problemen ervaren als ze geen vaccin tegen het coronavirus hebben gehad. "Burgers kunnen meedoen aan het programma om zo het virus te bestrijden, zodat de gezondheid wordt gewaarborgd. Maar in de toekomst, kan het een probleem opleveren als je niet bent gevaccineerd," aldus de minister. De ministeries van Gezondheid en Binnenlandse Zaken werken nauw samen aan het vaccinprogramma tegen het coronavirus.

Er zal een lijst komen met mensen die zijn gevaccineerd. Verder werkt de Marokkaanse overheid nog aan de wettelijke voorwaarden en de logistiek. Op zowel regionaal als nationaal niveau wordt er samengewerkt. Ook na het toedienen van het vaccin is het belangrijk om in contact te blijven met de gevaccineerde burgers.

Volgens Ait Taleb zal er in de toekomst een paspoort worden gecreëerd waarmee je kunt aantonen dat je gevaccineerd bent. De kans is dan groot dat mensen niet kunnen reizen als ze dit document niet hebben. Mensen die zijn gevaccineerd krijgen een QR-code toegewezen. Volgens de minister zijn de vaccins goedgekeurd door de WHO en Marokkanen die de vaccins toegediend hebben gekregen mogen reizen. Zij maken dan deel uit van het COVAX-programma. Aït Taleb zegt dat mensen snel gebruik moeten maken van de mogelijkheid om te worden gevaccineerd, omdat er maar een beperkt aantal vaccindoses zijn.

Voor het armere deel van de bevolking zullen de vaccins gratis zijn. Voor mensen met een zorgverzekering zal het terugbetaald worden.

Bladna.nl