Zoeken

Kritische kanttekeningen bij Marokkaans vaccinatieprogramma tegen coronavirus

23 november 2020 - 17:40 - Marokko

©

Hoewel de start van het vaccinatieprogramma om de Marokkaanse bevolking te beschermen tegen het coronavirus aanstaande is, lopen de meningen van deskundigen nogal uiteen over dit besluit. Zo vertelde de Franse professor Axel Kahn onlangs in een interview met RMC-radio nog dat de Chinese vaccins tegen Covid-19 tot de meest geavanceerde ter wereld behoren. De Marokkaanse professor Abdeljabar El Andaloussi heeft hier echter een totaal andere mening over.

Volgens Kahn zijn de Chinese vaccins het veiligst omdat ze gebaseerd zijn op de "ouderwetse" technologie die geïnactiveerde virussen gebruikt om een immuunrespons tegen het coronavirus in het lichaam op te wekken. Marokko heeft voor een vaccin van deze soort gekozen door in zee te gaan met het Chinese Sinopharm. Maar deze keuze heeft niet de voorkeur van alle wetenschappers die bij het probleem betrokken zijn, meldt Consonews.

De Marokkaanse Abdeljabar El Andaloussi, onderzoeksprofessor immunologie en infectieziekten aan de Universiteit van Illinois in Chicago, geeft aan dat "elk vaccin op basis van een verzwakt virus moet worden vermeden." Hij noemt expliciet de vaccins van Sinopharm en Pfizer die naar zijn idee niet geschikt zouden zijn voor gebruik.

In de krant Maroc Hebdo noemt El Andaloussi drie redenen waarom er niet voor deze oplossing moet worden gekozen. "Ten eerste werkt het virus niet bij alle getroffen, behandelde en herstelde patiënten. Daarnaast is uit de observatie van gevaccineerde vrijwilligers gebleken dat sommigen van hen de symptomen van de ziekte ontwikkelen, wat betekent dat het vaccin dat door deze mensen wordt ontvangen, onvoldoende is verzwakt. En tot slot, gezien het gebrek aan kennis over de oorsprong van het virus, is er ook nog niet genoeg bekend over de invloed die het coronavirus mogelijk kan hebben op andere virussen die mensen op kunnen lopen".

El Andaloussi adviseert om "tijd te besteden aan de lopende klinische onderzoeken en minstens een jaar te wachten op de follow-up van de gezondheidstoestand van de vrijwilligers en het paniekerige idee van massale en verplichte vaccinatie te laten vallen".

Ook wees hij erop dat de Verenigde Staten zojuist hebben aangekondigd dat vrijwilligers met een slechte gezondheidstoestand gerekruteerd gaan worden om deel te nemen aan een lopende klinische studie voor een toelage van 1220 dollar. Dit bewijst volgens El Andaloussi "dat we nog niet uit de fase van klinische studies zijn gekomen en dat er nog veel twijfels zijn over vaccinatie tegen Covid-19".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team