Zoeken

Marokko: verdeeldheid in parlement over nieuwe corruptiewet

8 januari 2021 - 10:00 - Marokko

©

De meningen in het Marokkaanse parlement over het wetsvoorstel van de Nationale Anti-Corruptie Autoriteit zijn verdeeld. Lang niet alle parlementariërs kunnen zich vinden in de bepalingen die in het voorstel zijn opgenomen.

Naar verwachting gaat het wetsvoorstel in de komende dagen tot een verhit debat leiden in het parlement. In het wetsvoorstel dat is ingediend door de Nationale Autoriteit voor Integriteit, Preventie en Corruptiebestrijding (INPPLC), staan een aantal bepalingen die geen steun krijgen van verschillende parlementariërs, waaronder die van de PAM-fractie (Partij voor Authenticiteit en Moderniteit), meldt het dagblad Al Ahdath Al Maghribia.

Het debat over het wetsvoorstel is op verzoek van de partijen PAM en PPS (Partij voor Vooruitgang en Socialisme) al een week uitgesteld door de Commissie Wetgeving. Tijdens een algemeen debat had de PAM-fractie zich al sterk verzet tegen het INPPLC-project. Nadat de president van de Autoriteit, Bachir Rachidi, en de andere betrokken sectoren, zoals het parket van de openbare aanklager, met dit project hadden ingestemd, heeft de leider van de PAM, Abdellatif Ouahbi, direct zijn bezwaren geuit. Zijn voornaamste kritiek is dat advocatenkantoren kunnen worden geïnspecteerd door commissarissen van de INPPLC, terwijl rechtbanken en politiebureaus hiervan worden uitgesloten.

Het PJD-parlementslid Boutaina Karouri was kritisch over het feit dat de definitie van corruptie die wordt gehanteerd in het voorstel is gebaseerd op mondiale criteria en niet op de omschrijving uit het Marokkaanse wetboek van strafrecht. Wel ziet zij het voorstel als een "belangrijke stap voorwaarts" omdat het voorstel de INPPLC de mogelijkheid geeft om meer autonoom te handelen in de strijd tegen corruptie. Ook is Karouri zeer te spreken over het plan om regionale kantoren van de INPPLC op te richten.

Hoewel er zelfs binnen de Commissie Wetgeving onenigheid is over het voorstel, leeft onder de Marokkaanse parlementariërs wel het idee dat de corruptiebestrijding er op vooruit zal gaan als het na de komende onderhandelingen omgezet gaat worden in een nieuwe wetgeving. De premier Saadeddine El Othmani benadrukte nog maar eens dat Marokko jaarlijks tussen 5 en 7% van het BBP misloopt door corruptie.

Bladna.nl