Zoeken

Kiesrecht voor Marokkanen in het buitenland komt dichterbij

10 februari 2021 - 13:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Binnenkort wordt het voor wereld-Marokkanen mogelijk om deel te nemen aan de Marokkaanse parlementsverkiezingen. Ze zullen naast de mogelijkheid om hun stem uit te brengen, zich ook verkiesbaar kunnen stellen. De meningen van de oppositiepartijen en de partijen die deel uit maken van de regering hierover liggen dichter bij elkaar dan ooit.

Het is de bedoeling dat er een kieslijst komt voor Marokkanen die in het buitenland wonen. Deze lijst zou de lijst voor jongeren moeten gaan vervangen, meldt het dagblad Al Ahdath Al Maghribia. Dit zou al in moeten gaan voor de parlementsverkiezingen die dit jaar worden gehouden.

De vorige regering van Abdelilah Benkirane heeft deze wijziging nooit doorgevoerd omdat het logistiek niet mogelijk zou zijn om Marokkanen in het buitenland mee te laten doen aan de verkiezingen. Benkirane stelde toen voor om deze groep Marokkanen de mogelijkheid te geven om bij volmacht te stemmen. Volgens onderminister Nezha El Ouafi is dit onrechtvaardig omdat in het buitenland wonende Marokkanen dezelfde burgerschapsrechten hebben als Marokkanen die in Marokko wonen.

De fractie van de PAM heeft een voorstel ingediend om artikel 17 van de grondwet zodanig aan te passen dat Marokkanen die buiten het koninkrijk wonen de mogelijkheid krijgen om hun stem uit te brengen en om zich verkiesbaar te stellen. Ook de grootste partij in het parlement, de PJD, steunt het voorstel.

Omdat de partijen het op details nog niet eens zijn over de aanpassing van artikel 17, heeft minister El Ouafi opgeroepen tot een nationaal debat over deze kwestie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team