Zoeken

Marokko zet twee Franse journalisten land uit

21 september 2023 - 18:00 - Marokko

©

Marokko heeft woensdag twee Franse journalisten van het tijdschrift Marianne uitgezet, die onderzoek deden naar Koning Mohammed VI en de "schendingen van mensenrechten" in het koninkrijk.

De twee Franse journalisten, Quentin Müller en Thérèse di Campo, werden in de vroege uren van de woensdag gearresteerd in het hotel in Casablanca waar ze verbleven. Een tiental agenten vertelde hen dat ze het koninkrijk moesten verlaten zonder verdere uitleg, aldus Khaled Drareni, het hoofd van Reporters Zonder Grenzen (RSF) Afrika.

Lees ook: Koning Mohammed VI slaat terug: Franse journalisten voor de rechter wegens chantage

Drareni stelt dat beide verslaggevers naar het vliegveld zijn gebracht om op een vlucht naar Marseille te worden gezet. Maar aangezien geen van beiden in die Franse stad woont, vroegen ze om naar Parijs te mogen gaan. Gedurende hun verblijf in Marokko hadden de twee journalisten contact met oppositieleden en voelden ze zich in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten van het koninkrijk. Deze uitzetting is "onacceptabel", "willekeurig" en "schendt de persvrijheid in Marokko", betreurt het hoofd van RSF.

"Deze arrestatie is puur politiek", verklaarde een van de journalisten op X, waarbij hij opmerkte dat hij en zijn collega onderzoek deden naar "het economische, sociale en vrijheidsbeperkende geweld van het Marokkaanse regime, gesteund door de alomtegenwoordige kracht van de Koning, zijn hof en zijn zeer repressieve veiligheidsdiensten". De reporter kondigde de aanstaande publicatie aan van een "exclusief" onderzoek naar Mohammed VI, dat "een steeds harder wordend regime schetst, bang voor elke vorm van lokale oppositie".

Lees ook: Journalisten veroordeeld voor chantage Koning Mohammed VI

Volgens de journalist heeft hun Franse nationaliteit hen voor de gevangenis behoed, want "verscheidene moedige en getalenteerde journalisten zitten in de gevangenis (in Marokko), vals beschuldigd van verkrachting of geïntimideerd met oneerlijke methoden".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team