Zoeken

Koning Mohammed VI negeert Franse ambassadeur: spanningen op komst?

3 oktober 2023 - 21:25 - Marokko

©

Diverse buitenlandse ambassadeurs in Marokko, behalve die van Frankrijk, zijn door Koning Mohammed VI ontvangen in het koninklijk paleis van Rabat. Een nieuw bewijs van de gespannen betrekkingen tussen de twee landen?

Maandag heeft Koning Mohammed VI verschillende buitenlandse ambassadeurs ontvangen die hem hun geloofsbrieven hebben overhandigd als ambassadeurs van hun landen in het koninkrijk. Dit gebeurde in aanwezigheid van minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen in het buitenland. Onder hen waren Jesper Kammersgaard, ambassadeur van Denemarken, Cheikh Abdullah Bin Thamer Mohammed Thani Al Thani, ambassadeur van Qatar, Mohamed Iliassa Yahaya, ambassadeur van de Unie der Comoren, José Renato Salazar Acosta, ambassadeur van Colombia, Mohamed Douhour Hersi, ambassadeur van Djibouti, Hideaki Kuramitsu, ambassadeur van Japan, Robert Dölger, ambassadeur van Duitsland en Vladimir Baybakov, ambassadeur van de Russische Federatie.

Lees ook: "Frankrijk heeft Marokko verloren"

Christophe Lecourtier, de Franse ambassadeur in Rabat die in september 2022 in functie trad, is niet door de monarch ontvangen. Tot nu toe hebben slechts enkele Marokkaanse functionarissen hem ontmoet. De Franse diplomaat, die zich ten doel heeft gesteld de crisis tussen Marokko en Frankrijk te helpen oplossen, heeft een zware taak voor de boeg.

Lees ook: Bezoek van Macron aan Marokko: Parijs "liegt" volgens Rabat

De betrekkingen tussen Rabat en Parijs, die al niet optimaal waren, zijn aanzienlijk bekoeld vanwege recente misstappen van Emmanuel Macron en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Catherine Colonna. Frankrijk heeft Marokko hulp aangeboden na de aardbeving, maar het koninkrijk accepteerde enkel de hulpvoorstellen van de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Parijs lijkt de afwijzing van de hulp niet te waarderen en sommige Franse media hebben het koninkrijk bekritiseerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team