Zoeken

Frans ongewenst zelfs bij Marokkaanse ministers (video)

2 oktober 2023 - 13:00 - Marokko

©

De spanningen tussen Marokko en Frankrijk lijken zich nu ook tot de taal uit te strekken. Een Marokkaanse minister heeft geweigerd in het Frans te communiceren.

Een video die op sociale media circuleert, toont Ryad Mezzour, de Marokkaanse minister van Industrie en Handel, die het verzoek van een journalist afwijst om in het Frans te spreken tijdens de tweede editie van de Afrikaanse conferentie over risicobeperking in de gezondheidszorg. Deze conferentie werd georganiseerd door de Marokkaanse ministeries van Gezondheid en Landbouw in Marrakech van 27 tot 29 september 2023. Mezzour gaf aan liever in het Arabisch, Engels of Spaans te spreken.

Lees ook: "Frankrijk heeft Marokko verloren"

De relatie tussen Marokko en Frankrijk is al maanden gespannen, met als achtergrond de kwestie van de Sahara en de Franse hulp aan de slachtoffers van de hevige aardbeving die door Marokko werd afgewezen. Al jaren wacht Rabat op erkenning van Parijs voor zijn soevereiniteit over de Sahara, zoals de Verenigde Staten, Spanje of nog Israël al hebben gedaan. Franse senatoren, de voormalige president Nicolas Sarkozy en andere Franse politici hebben president Emmanuel Macron zelfs opgeroepen deze stap te zetten, maar hij blijft terughoudend. "De positie van Frankrijk is cruciaal, want daarvan hangt de Europese positie af. We kunnen dus meer druk vanuit Rabat op Parijs verwachten," analyseert Aziz Boucetta voor Panorapost.

Lees ook: Marokkanen eisen visumplicht voor Fransen

Onlangs hebben Marokkaanse internetgebruikers een online campagne gelanceerd, waarin zij de Marokkaanse autoriteiten oproepen om een visumplicht in te voeren voor Fransen die het koninkrijk willen bezoeken. De hashtag #طبقوا_الفيزا_علي_فرنسا (Visum voor Fransen) verspreidde zich razendsnel op X. Deze online campagne volgt op de uitzetting van Quentin Müller, adjunct-hoofdredacteur van het Franse weekblad Marianne, en zijn collega, reporter en fotojournalist Thérèse Di Campo, door de Marokkaanse autoriteiten.

">September 30, 2023

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team