Zoeken

Journalisten veroordeeld voor chantage Koning Mohammed VI

15 maart 2023 - 20:00 - Wereld

©

Het proces tegen de Franse journalisten Éric Laurent en Catherine Graciet, die beschuldigd werden van de chantage van Koning Mohammed VI, heeft uiteindelijk geleid tot een veroordeling.

De feiten dateren van 2015. Éric Laurent nam toen contact op met de privésecretaris van de Koning om een ontmoeting aan te vragen. Daarbij zouden de twee journalisten hebben voorgesteld om in ruil voor een grote som geld af te zien van de publicatie van een boek dat schadelijke onthullingen over de monarch bevatte. De twee journalisten hadden in 2012 al een boek over Mohammed VI gepubliceerd, getiteld ’Le roi prédateur’ (De roofzuchtige koning), en hadden bij Le Seuil een contract getekend voor een tweede deel over hetzelfde onderwerp.

Lees ook: Koning Mohammed VI slaat terug: Franse journalisten voor de rechter wegens chantage

Meer dan zeven jaar na de feiten is nu eindelijk het vonnis gevallen. De 75-jarige Éric Laurent en de 48-jarige Catherine Graciet, kregen elk een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden en een boete van 10.000 euro. Tijdens het proces gaf Éric Laurent toe een "ethische fout" gemaakt te hebben, maar hij ontkende elk strafbaar feit. Catherine Graciet gaf toe "verleid te zijn geweest door het financiële aanbod van de gezant van de Koning" en zich "te hebben laten meeslepen".

Lees ook: Chantagezaak tegen Koning Mohammed VI verdaagd tot 14 maart

De zaak tegen de twee verdachten was gebaseerd op twee opgenomen gesprekken. Hun advocaten deden die af als enkel een "financiële overeenkomst". Ze ontkenden elke poging tot chantage. De openbare aanklager had voor elk van de twee verdachten een gevangenisstraf van een jaar en een boete van 15.000 euro geëist. Maar de rechtbank besloot uiteindelijk tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team