Zoeken

Marokko geeft werkelijke reden voor uitzetting Franse journalisten

23 september 2023 - 12:00 - Marokko

©

Regeringswoordvoerder Mustapha Baitas gaf donderdag uitleg over de uitzetting van Quentin Müller, adjunct-hoofdredacteur van de wereldsectie van het Franse weekblad Marianne, en zijn collega, verslaggeefster en fotojournaliste Thérèse Di Campo. Beide journalisten werden woensdag op een vlucht naar Frankrijk gezet.

"Deze twee journalisten zijn Marokko binnengekomen als toeristen. [...] Ze hebben geen toestemming gevraagd en niet verklaard dat ze journalisten waren. Ze zijn uitgezet op basis van een besluit van de administratieve autoriteiten, in overeenstemming met de wet", legde Mustapha Baitas uit tijdens de wekelijkse persbriefing. Verder gaf hij aan dat "310 buitenlandse journalisten, die 90 internationale media vertegenwoordigen, waarvan 78 Franse journalisten en 16 Franse media", verslag hebben gedaan van de verwoestende aardbeving in Marokko.

Lees ook: Marokko zet twee Franse journalisten land uit

"Dertien van hen werden geaccrediteerd tijdens de aardbeving en drie hadden een permanente accreditatie, ondanks het feit dat de verslaggeving in sommige gevallen niet objectief was", voegde de regeringswoordvoerder toe. Als deze journalisten niet dezelfde situatie hebben ervaren als die van Marianne, is het omdat ze "transparant en vrijelijk werkten en contact hadden gelegd met de burgers en slachtoffers", legde hij verder uit.

Lees ook: Koning Mohammed VI negeert Franse president

Quentin Müller en zijn collega Thérèse Di Campo werden woensdag in de vroege ochtend gearresteerd in hun hotel in Casablanca. "Om 3 uur ’s morgens werden Thérèse Di Campo en ik in Casablanca gearresteerd door tien mannen in burgerkleding. We werden gedwongen het land uitgezet zonder enige uitleg", verklaarde Quentin Müller op X, waarbij hij een "puur politieke" arrestatie aan de kaak stelde. "Het doel van ons onderzoek ter plaatse was gericht op het economische, sociale en libertaire geweld van dit Marokkaanse regime, aangedreven door de alomtegenwoordige macht van de Koning, zijn hof en zijn zeer repressieve veiligheidsdiensten", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team