Zoeken

Marokkanen eisen visumplicht voor Fransen

25 september 2023 - 17:00 - Marokko

©

Een groeiende groep Marokkaanse internetgebruikers roept op tot het instellen van een visumplicht voor Fransen die Marokko willen bezoeken, een stap die de reeds gespannen betrekkingen tussen de twee landen nog kan doen verslechteren.

De hashtag #طبقوا_الفيزا_علي_فرنسا die zich vertaalt als "Leg een visum op aan Frankrijk", werd massaal op X gedeeld. "Het opleggen van visa is een soeverein recht", aldus een Marokkaanse gebruiker. Anderen roepen op om afstand te nemen van het koloniale verleden en zelfs de Franse taal achter zich te laten.

Lees ook: Marokko zet twee Franse journalisten land uit

Deze online beweging is ontstaan na de recente uitzetting van Quentin Müller en Thérèse Di Campo, twee journalisten voor het Franse weekblad Marianne, door de Marokkaanse autoriteiten. "Om 3 uur ’s nachts werden Thérèse Di Campo en ik in Casablanca gearresteerd door tien mannen in burgerkleding en zonder enige uitleg het land uitgezet", schreef Müller kort na zijn aankomst in Frankrijk. De journalisten deden onderzoek naar "de economische, sociale en libertaire geweldplegingen van het Marokkaanse regime".

Lees ook: Ex-Franse minister haalt uit naar Marokko en Koning Mohammed VI

In een reactie op de uitzetting zei regeringswoordvoerder Mustapha Baitas dat de journalisten het land waren binnengekomen als toeristen zonder de benodigde journalistieke toestemming. Hij benadrukte dat meer dan 310 buitenlandse journalisten, waaronder 78 Franse correspondenten, verslag hadden gedaan van de verwoestende aardbeving in Marokko. Volgens Baitas konden deze journalisten ongehinderd werken omdat ze "transparant werkten en contact legden met burgers en slachtoffers".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team