Zoeken

Marokko eist uitlevering Achraf B. voor schietpartij café La Créme

24 september 2021 - 15:40 - Marokko

©

Achraf B., één van de verdachten van het Marengo-proces, loopt de kans aan Marokko uitgeleverd te worden. Daar wordt hij verdacht van een vergismoord tijdens de schietpartij in café La Créme in Marrakech in 2017. Zijn advocaat betoogde bij de uitleveringskamer dat dit geen optie kan zijn, omdat Marokko verdachten stelselmatig zou martelen.

Achraf B. staat in het Marengo-proces terecht voor zijn lidmaatschap van een criminele organisatie, het (mede)plegen van een liquidatie en twee moordpogingen. Marokko heeft Nederland opnieuw gevraagd om B. uit te leveren, vanwege zijn betrokkenheid bij de vergismoord in Marrakech in november 2017, waarbij de zoon van een rechter is doodgeschoten, in plaats van de Nederlands-Marokkaanse crimineel Mustapha F, schrijft crimesite.

Niet lang na de moord werden de twee schutters in Marokko gearresteerd, Shardyone S. en Edwin R. Ze werden inmiddels ook veroordeeld tot de doodstraf, wat in Marokko meestal levenslang betekent, omdat de doodstraf er sinds 1993 niet meer is voltrokken. Ook de twee broers van Ridouan Taghi zijn in deze zaak veroordeeld tot celstraffen. De Marokkaanse autoriteiten verdenken Achraf B. van de aansturing van de liquidatiepoging.

Advocaat Guy Weski vindt dat de uitlevering van B. niet kan, omdat de mensenrechten in Marokko ernstig zouden worden geschonden. In rapporten van mensrechtenorganisaties en van de Raad van Europa, staat dat verdachten er stelselmatig worden gefolterd. Het uitleveringsverzoek zal achter gesloten deuren worden behandeld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team