Zoeken

Marokko: twintig miljoen mensen ingeënt tegen corona

14 december 2020 - 18:20 - Marokko

©

De precieze datum staat nog niet vast, maar Marokko is vast van plan om nog voor het einde van dit jaar de landelijke vaccinatiecampagne tegen corona op te starten. Twintig miljoen volwassenen komen in aanmerking voor deze massale vaccinatie, waarmee Marokko de verspreiding van het virus wil indammen en de lockdown opheffen in de steden waar ze geldt.

Sommige mensen zijn terughoudend en hebben veel vragen over het vaccin, maar de meerderheid van de Marokkanen juicht het project toe. Ze hebben haast om uit deze gezondheidscrisis te komen. De vaccinatie is niet verplicht, maar kan noodzakelijk zijn voor mensen die het land wil verlaten.

In de cafés van Casablanca, één van de steden die het hardst getroffen is door de pandemie, spreken mensen de hele dag lang over de vaccinatiecampagne. Het feit dat het vaccin wordt geleverd door een land dat de wereld heeft besmet, voedt de heftige discussies. Over de betrouwbaarheid en de effectiviteit van het vaccin zijn de meningen verdeeld. Oussama, een 23-jarige chauffeur is terughoudend tegenover RFI: "We weten niet echt wat de negatieve effecten van dit vaccin zijn of de bijwerkingen ervan. En dat zullen we pas na een paar jaar kunnen zien, dus heb ik er niet al te veel vertrouwen in."

Marokkanen willen meer informatie over het vaccin en bovenal willen ze gerustgesteld worden dat ze, door een kwaad te willen overwinnen, niet voor een erger probleem komen te staan. Zo denkt ook Ghali er over. De 25-jarige en zeer dynamische directeur overweegt een vaccinatie niet eens. "Mijn broer die in Parijs woont, heeft een zorgverzekering, toch is hij nog steeds niet ingeënt, dus waarom zouden we dat in een minder welvarend land dan Frankrijk wel doen?"

Veel Marokkanen denken ook dat het vaccin een valkuil is, waar Afrika in zal terechtkomen. Dat is het geval bij Nadia, een 29-jarige moeder die als serveerster werkt. Ze vreest dat het continent zal worden gebruikt als een soort van ’openlucht-laboratorium’. "Wij hier in de derde wereld zijn proefkonijnen, ik denk dat we met de vaccinatie deelnemen aan een test. Het is uitgesloten dat ik en mijn dochters ons laten inenten". Duizenden Marokkanen denken er net zo over en willen zich dan ook niet laten vaccineren. Misschien veranderen ze van gedachte na de eerste fase waarin de eerstelijnsmedewerkers worden gevaccineerd, besluit RFI.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team