Zoeken

Dit is waarom Marokko het Chinese coronavaccin heeft gekozen

30 december 2020 - 10:40 - Marokko

©

Marokkanen hebben maar weinig vertrouwen in het Chinese coronavaccin. Ze willen weten waarom de Marokkaanse overheid voor dit vaccin heeft gekozen en wat nu de precieze voortgang is van de aangekondigde landelijke vaccinatiecampagne.

Sinds er bekend is gemaakt dat het vaccin gratis zal worden verstrekt en het niet verplicht is om ingeënt te worden, zijn de zorgen van de Marokkanen nog niet weggenomen. Ook de bevinding van de minister van Volksgezondheid van de Verenigde Arabische Emiraten, dat het vaccin van het Chinese bedrijf Sinopharm voor 86% effectief is, heeft in Marokko niet geleid tot veel vertrouwen. Zo blijven Marokkanen het vreemd vinden dat China niet transparant is over de gegevens van de klinische tests die er zijn gedaan.

"De voorbereidingen zijn in een vergevorderd stadium. Er zijn veldoefeningen opgezet die alle stadia van het vaccinatieproces van burgers omvatten," heeft de minister van Volksgezondheid, Khalid Ait Taleb, in een persbericht laten weten. Ook volgens Jean-Michel Dogne, expert in de veiligheid van medicijnen en vaccins bij het Europees Geneesmiddelenbureau en de WHO, is er geen reden tot ongerustheid: "De tussentijdse gegevens zullen waarschijnlijk in de komende weken worden gepubliceerd, voordat de definitieve gegevens, over enkele maanden bekend worden gemaakt. Er is niets abnormaals aan de hand".

Volgens de specialist in het buitenlands beleid van China aan de Vrij Universiteit van Brussel, Thierry Kellner, is de ontwikkeling en distributie van het coronavaccin voor China een manier om diplomatie te bedrijven. Het Aziatische land wil volgens hem het vaccin zowel voor noordelijke als zuidelijke landen beschikbaar maken, maar richt zich vooral op Afrikaanse landen. Dit blijkt ook uit de aankondiging van de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, dat China van Marokko een distributiecentrum wil maken om het vaccin op het Afrikaanse continent te commercialiseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team