Zoeken

Marokko en Spanje sluiten migratieakkoord

11 mei 2022 - 11:40 - Marokko

©

Marokko en Spanje hebben afgelopen donderdag een overeenkomst gesloten met als doel migranten te ontraden om de Middellandse Zee over te steken naar Europa. Het akkoord omvat de verplichte terugkeer van illegale migranten en gezamenlijke patrouilles aan de kustlijnen.

Zaterdag was er een bijeenkomst tussen de betrokken instanties in Rabat. De Spaanse staatssecretaris voor Veiligheid, Rafael Perez, zegt dat beide landen met name de illegale oversteek van migranten willen ontraden met het akkoord. Marokko en Spanje bereikten een overeenkomst over de verplichte terugkeer van illegale migranten en over gezamenlijke patrouilles voor hun kustlijnen.

Lees ook: Spanje: migratiestromen dalen na verandering Sahara-standpunt

Het samenwerkingsakkoord werd mogelijk gemaakt door de wijziging van het Spaanse standpunt met betrekking tot het autonomieplan voor de Sahara, van de Marokkaanse overheid, schrijft Het Laatste Nieuws.

Lees ook: Spaanse partij wil leger inzetten bij Sebta en Melilla

Volgens het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) kwamen er in het afgelopen jaar meer dan 10.000 illegale migranten aan in Spanje. Het land denkt dat Marokko deze migranten niet tegenhield om druk te zetten op Spanje over de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team