Zoeken

Terug naar Marokko of in Spanje blijven? Hasna’s dilemma

15 februari 2023 - 16:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Hasna Laadimat emigreerde met haar familie naar Spanje in de jaren 2000. Zelfs nu ze al die jaren in het land heeft doorgebracht, sluit de Marokkaanse vrouw niet uit dat ze ooit naar Marokko terugkeert.

De familie van Hasna Laadimat was één van de eerste gezinnen van Marokkaanse afkomst die begin jaren 2000 in Calahorra (La Rioja) in Spanje aankwamen. "Een aantal vrouwen en mannen waren al eerder gekomen, maar ik denk dat wij de eerste meisjes waren," zegt Hasna, achter de toonbank van haar winkel. "Ik herinner me hoe liefdevol we werden behandeld op school in San Andrés, zowel door leraren als door klasgenoten," voegt ze eraan toe.

Lees ook: Yeshiva studenten uit Israël keren terug naar roots in Marokko

Hasna constateert een verandering in de Marokkaanse migratie van de laatste jaren. "Tegenwoordig migreren mensen met een min of meer stabiele situatie in Marokko op zoek naar een beter leven en om nog beter voor hun gezin te kunnen zorgen; toen wij aankwamen had mijn familie niet eens een huis in Marokko", zegt ze. De situatie is tegenwoordig heel anders en ook "de levensstandaard in Marokko is niet dezelfde".

Hasna bracht deze zomer een maand door in Marokko. "Het probleem van migranten is dat je nergens bij hoort, ze begrijpen jouw manier van doen daar niet en jij begrijpt die van hen ook niet, en ook hier in Spanje blijf je altijd een buitenlander, hoe je ook behandeld wordt," legt ze uit. "Vroeger werd ik boos als mijn moeder me vertelde dat we op een dag terug zouden gaan naar Marokko, maar nu sluit ik die mogelijkheid niet meer uit", aldus Hasna.

Lees ook: Marokko: 4500 migranten keren vrijwillig terug naar hun land

De prestaties van Marokko op het WK in Qatar hebben haar van gedachten doen veranderen. "Ik dacht dat Spanje mijn thuis was, ik kwam hier als kind, maar na de manier waarop ik werd behandeld na de successen van het Marokkaans nationaal elftal, besefte ik dat we altijd buitenlanders zullen blijven. Het voetbal is inmiddels op de achtergrond geraakt, maar nu denk ik dus dat ik misschien ooit naar Marokko zal terugkeren," zegt ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team