Zoeken

"Als je Hassan heet, ben je per definitie een buitenlander"

31 januari 2023 - 20:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Hassan El Halloufi Zeimi heeft Marokkaanse roots en is docent aan het Institut Pompeu Fabra in het Spaanse Badalona, waar hij zelf ook is opgeleid. Vandaag doet hij er alles aan opdat geen enkele student achter zou blijven, met name studenten van buitenlandse afkomst.

"Ik had nooit gedacht dat ik leraar zou worden. Maar ik ontmoette een leraar die me enorm heeft aangemoedigd en ik werd erg goed opgeleid in dit instituut. De leraar moedigde me in de eerste plaats aan om verder te studeren. Toen ik hem op een dag toevallig op straat tegenkwam ging hij een stapje verder. Hij vertelde me dat hij binnenkort met pensioen ging en moedigde me aan om hem te vervangen. En zo geschiedde," vertelt Hassan aan El Periodico.

Lees ook: Mustapha kwam als kind onder een vrachtwagen naar Spanje en wordt Guardia civil

De jongeman van Marokkaanse afkomst ging naar een publieke school in Santa Coloma en werd daar slachtoffer van discriminatie en racistisch gedrag. "In mijn klas zat maar één witte persoon. We kwamen allemaal uit het buitenland: uit India, Pakistan, Marokko en Latijns-Amerika. Wanneer je jezelf voorstelt en zegt: ’Hallo, mijn naam is Hassan’, is het antwoord automatisch: ’Oh, je bent Marokkaan? Het is hetzelfde met voetballers. Als je heel goed bent, kun je voor Spanje spelen, maar als je niet zo goed bent: ’kijk eens naar die Moor’...", aldus Hassan El Halloufi Zeimi.

Hij vertelt dat hij in zijn school wel zeer goed werd onthaald als leraar. "In het begin was ik bang. Ik had studenten uit Vietnam, Senegal, Marokko, Egypte, China, ... Van overal. En ze schrikken wanneer ze mij als ’leraar’ krijgen, maar ze vinden het uiteindelijk leuk," legt hij uit. "Ik sta heel dicht bij hen, ik vertel hen over mijn achtergrond en er is geen groot leeftijdsverschil tussen ons. Ze voelen zich op hun gemak. Ik heb studenten die in jeugdcentra zitten, die de taal niet verstaan... Ik vertaal de meest elementaire dingen voor hen wanneer het kan", voegt hij eraan toe.

Lees ook: Utrechtse Redouan is voetbalprof en steunpilaar voor honderden kinderen

Hassan vindt het erg moeilijk om gelijkheid en diversiteit te implementeren. "Hoe kan ik kwesties van gelijkheid aanpakken in een automobiel-cyclus wanneer er geen meisjes aanwezig zijn? En dan hebben de studenten ook nog totaal andere behoeften. Veel van de jongens die ik aanmoedig om verder te studeren zeggen: ’Nee, ik ben hier omdat ik niet goed ben in studeren’. We moeten gewoon meer investeren in onderwijs, het is de basis van alles. Ik zeg altijd tegen mijn studenten: ’Laat niemand je een idioot noemen, er is hier niemand die een idioot is’", besluit hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team