Zoeken

Spaanse beklimt Toubkal om Marokkaanse moeder te eren

21 februari 2023 - 21:00 - Marokko

©

De Spaanse schrijfster en dichteres van Marokkaanse afkomst, Noelia Ordieres Bouarfa, heeft de top bereikt van de berg Toubkal (4167 m), de hoogste top van Marokko en het Atlasgebergte. Een uitdaging die ze op woensdag 15 februari aanging.

"Ik heb deze reis gemaakt om een connectie te maken met mijn voorouders. Ik wilde voet zetten op het land van mijn grootouders en daar, op de top van de berg Toubkal, een herinnering achterlaten voor mijn moeder." Noelia Ordieres vertelde aan COPE dat ze een kopie van één van haar gedichten, dat ze schreef als eerbetoon aan haar moeder, op de berg Toubkal heeft achtergelaten, samen met een takje van de hulst die haar moeder 22 jaar geleden heeft geplant. Haar moeder, Salima Bouarfa, is de dochter van de Marokkaan Mohamed Bouarfa en de Asturische Celia Hidalgo Muñoz. De grootouders van Noelia hebben elkaar ontmoet in Parijs.

Lees ook: Schrijfster Annelie vond biologische moeder terug in Marokko

De jonge vrouw heeft zojuist "haar belofte waar gemaakt. Zodat ze [haar moeder] vanaf de hoogste top van Marokko de immense schoonheid van haar land kan aanschouwen, waar ze ook is". Noelia Ordieres heeft tijdens de reis naar Marokko geen andere familieleden van haar moeder kunnen ontmoeten. Maar ze is van plan terug te keren voor meer wandelingen in het Atlasgebergte en om Nador, het dorp van haar grootouders, te bezoeken. Deze eerste tocht naar het Atlasgebergte deed ze samen met haar partner Javier, bijgestaan door een 27-jarige lokale gids. "De temperatuur was -25 graden, maar het was een prachtige ervaring," zegt ze.

Lees ook: Schrijfster Racheda loog jarenlang over Marokkaanse roots

Noelia bracht eerst een paar dagen door in Marrakech, alvorens de Toubkal te beklimmen. Ze is nu terug in Spanje, maar denkt nog steeds met heimwee terug naar de "spectaculaire natuur" van het land van haar voorouders, waarop ze verliefd werd. De jonge vrouw heeft politieke ambities. Ze wil lid worden van de Izquierda Unida (IU) in de gemeenteraad van Gijón, de stad waar ze woont.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team