Zoeken

Karim Chnani, van migrant zonder papieren tot accountant

4 februari 2023 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Karim Chnani kwam in 2002 als migrant zonder papieren aan in Frankrijk en vond er vlotjes zijn weg naar een accountant in Limoges. Een inspirerend levensverhaal.

Karim verliet als tiener zijn geboortedorp Khemisset en ging naar Frankrijk in de winter van 2002. Hij kwam terecht in de wijk Bastide in Limoges, waar de familie van zijn moeder woont. Een stad die hij nooit meer zou verlaten. "Ik dacht dat we een tijdje zouden blijven en dan weer terug zouden gaan. Maar dat deden we niet. Mijn ouders wilden een betere toekomst voor ons", vertelt de 33-jarige Marokkaan aan Le Populaire du Centre. Hij raakte er vlot geïntegreerd. "Ik voelde me snel thuis", zegt hij.

Lees ook: "Als je Hassan heet, ben je per definitie een buitenlander"

Karim werd ingeschreven op het Pierre de Ronsard college en stond meteen voor een verleidelijke keuze. "Er was een 4ᵉ voor anderstaligen en daar wilde ik heen, waarschijnlijk voor het gemak. Maar een wiskundeleraar adviseerde me om in de algemene stroom te blijven en zei me dat ik mijn best zal moeten doen". Karim volgde dit advies gedurende zijn hele studie. Wiskunde is zijn hobby. Na het cum laude behalen van de lagere graad, vervolgde de jongeman zijn studie aan de middelbare school Gay Lussac. Een aantal maanden later behaalde hij met onderscheiding het diploma van de economische en sociale middelbare school.

Lees ook: Mustapha kwam als kind onder een vrachtwagen naar Spanje en wordt Guardia civil

Karim behaalde ook een Hoger Technisch Diploma (DUT) in Business and Administration Management, een master in boekhouding en een hoger diploma in boekhouding en management. Vandaag is de dertigjarige accountant en auditor en werkt hij voor de bloeiende start-up Facil’iti. Na een aanvankelijke weigering verkreeg Karim in 2013 de Franse nationaliteit. Hij droomt ervan om ooit een eigen accountantskantoor te openen. "In het leven is niets gratis. Je moet ambitieus zijn en jezelf de middelen geven om te slagen. Ik ben altijd bang geweest om lui te zijn en dan een beslissende vergadering te missen", aldus Karim.

Bladna.nl