Zoeken

Marokko: SOS om waterverspilling door cannabisteelt te stoppen

15 juli 2022 - 17:40 - Marokko

©

Om de teelt van nieuwe cannabisvariëteiten tegen te gaan, die veel water verbruiken en zodoende het grondwaterpeil in het noorden van Marokko uitputten, heeft minister Nizar Baraka van Uitrusting en Water, hulp gevraagd aan minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken, om de waterputten die hiervoor worden gebruikt te sluiten.

Op 66 plaatsen in Marokko zijn in totaal 236.412 putten geslagen. De waterputten worden gebruikt voor de teelt van nieuwe cannabissoorten: "Khardala", waarvan de zaden worden geïmporteerd uit Latijns-Amerika, "Mexicana" en "Pakistana", verwijzend naar de namen van de importerende landen, en "Critical" uit Nederland.

Lees ook: Marokko bij landen met grootste waterschaarste in 2040

De buitenlandse variëteiten verbruiken vijf keer zoveel water als de Beldi-hasjteelt. Ze vormen niet enkel een groot risico voor de volksgezondheid, maar zijn ook een ecologische bedreiging voor de grondwaterlagen, waarvan de voorraden snel uitgeput raken.

Lees ook: Marokko: grote stap vooruit na legalisering cannabis

Het onvermogen van de waterpolitie en haar beperkte middelen tegenover de macht van de hasjlobby, brachten minister Nizar Baraka ertoe zijn collega Abdelouafi Laftit, om hulp te vragen. De minister is onmiddellijk overgegaan tot de sluiting van putten die werden gebruikt voor de irrigatie van de hasjplantages in de noordelijke regio van Marokko en van andere bronnen van illegale irrigatie.

Bladna.nl