Zoeken

Marokko: meerdere steden verbieden teelt watermeloen

7 december 2023 - 09:00 - Marokko

©

In Marokko hebben verschillende steden de teelt van watermeloenen verboden vanwege de uitputting van waterbronnen en de daling van het grondwaterpeil.

De gouverneur van de provincie Tinghir heeft besloten de teelt van zowel rode als gele watermeloenen gedurende het landbouwseizoen 2023-2024 te verbieden. Deze maatregel is genomen om het gebruik van waterbronnen te rationaliseren als gevolg van de afname van regenval. Het besluit is gebaseerd op een ministerieel decreet ondertekend door de minister van Landbouw, Mohamed Sadiki, de minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit, en de minister van Begroting, Fouzi Lekjaa.

Lees ook: Dilemma rond watermeloen in Marokko, lobby’s oefenen druk uit

De maatregel van de gouverneur van Tinghir is ook gebaseerd op een gezamenlijk besluit van 22 september 2022, tussen vertegenwoordigers van de ministeries van Landbouw en Begroting. Dit besluit stelt dat de teelt van avocado’s, rode watermeloenen en nieuwe citrusplantages niet meer in aanmerking komen voor subsidies voor lokale irrigatie.

Lees ook: Marokko beperkt watermeloenproductie

In Tata hadden inwoners zich al verzet tegen de teelt van watermeloenen, vanwege het droogtrekken van de grondwaterlagen en de problemen die dit veroorzaakt in tijden van droogte en watercrisis. Een prefectoraal besluit was genomen om de teelt van deze vruchten te verbieden, evenals alle uitbreidings- of verdiepingswerkzaamheden aan reeds geautoriseerde putten, het gebruik van waterintensieve gewassen, overexploitatie van grondwater, het opschorten van nieuwe vergunningen voor het graven van putten en het bestrijden van wateroverdracht vanuit bestaande illegale putten. Desondanks oefenen lobbygroepen druk uit op de lokale autoriteiten om de teelt te hervatten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team