Zoeken

Marokko slachtoffer van massale importfraude

23 mei 2024 - 13:00 - Economie

©

Chinese en Afrikaanse bedrijven zouden betrokken zijn bij een grootschalige fraudeoperatie in Marokko, opgezet door importeurs. De importeurs importeerden stoffen uit China en vervalsten hun aangiften bij de douane- en indirecte belastingenadministratie.

De fraude kwam aan het licht door herhaalde en gelijkaardige aangiften van bedrijven die de afgelopen vier jaar tonnen stof importeerden. Deze bedrijven waren inmiddels gestopt met alle import en exportactiviteiten uit China. Vervolgens werden ze vrijgesteld om hun eindproducten te exporteren. Deze importeurs importeerden later tonnen stoffen en vervalsten hun aangiften bij de douane- en indirecte belastingenadministratie, meldt Assabah.

Lees ook: Schermbedrijven om belasting te ontduiken in Marokko

De frauderende bedrijven zouden confectiekleding hebben geproduceerd en deze vervolgens naar Afrikaanse landen hebben geëxporteerd. Om hun slag te slagen, zouden de importeurs namen van confectiebedrijven hebben gebruikt, "die uiteindelijk dienden als rookgordijn om te profiteren van de fiscale vrijstelling, waarna ze ze met hogere marges doorverkochten", voegt de krant toe.

De douane- en indirecte belastingenadministratie betwijfelde deze aangiften en voerde in samenwerking met haar Afrikaanse en Chinese tegenhangers een onderzoek uit. Dit leidde tot een reeks controles van de door deze importeurs verstrekte gegevens, evenals de aard van de relaties met hun internationale partners.

Lees ook: Solidariteit of kapitaalvlucht? Bedrijven Marokkaanse diaspora onder de loep na aardbeving

Het onderzoek bevestigde dat Chinese operators stoffen hadden verkocht aan Marokkaanse importeurs. Bovendien verzekerden de douaneautoriteiten van verschillende Afrikaanse landen geen spoor te hebben van confectiekleding afkomstig uit Marokko. Met andere woorden, "de uit China geïmporteerde stoffen werden niet geëxporteerd naar Afrika of elders, maar werden doorverkocht in Marokko, waardoor de importeurs maximaal van de fiscale vrijstelling konden profiteren", concludeert het onderzoek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team