Zoeken

China omzeilt Amerikaanse heffingen via Marokko

3 juli 2024 - 21:20 - Economie

©

Chinese fabrikanten van onderdelen voor elektrische voertuigen verplaatsen hun productie massaal naar Marokko om te profiteren van Amerikaanse subsidies en importheffingen te omzeilen.

Sinds mei hebben zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie nieuwe importheffingen opgelegd op Chinese elektrische voertuigonderdelen, terwijl de Verenigde Staten tegelijkertijd subsidies verstrekt aan autofabrikanten die onderdelen uit landen met een vrijhandelsovereenkomst met de Verenigde Staten gebruiken.

Lees ook: Chinese autogigant wil Marokkaanse markt veroveren

Marokko is een aantrekkelijke bestemming geworden voor Chinese bedrijven vanwege het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten en de nabijheid van Europa. In de buurt van Tanger en langs de Atlantische kust zijn al acht Chinese fabrieken aangekondigd die elektrische voertuigonderdelen gaan produceren. Deze onderdelen kunnen in aanmerking komen voor Amerikaanse subsidies van 7500 dollar per auto, wat de concurrentiepositie van Chinese fabrikanten op de Amerikaanse markt aanzienlijk verbetert.

Volgens analist Kevin Shang van Wood Mackenzie is deze strategie een reactie op de Amerikaanse Inflation Reduction Act, die de binnenlandse productie van elektrische voertuigen moet stimuleren. "Door hun activiteiten te verplaatsen naar Amerikaanse handelspartners zoals Marokko, proberen Chinese bedrijven te profiteren van de groeiende vraag van Amerikaanse autofabrikanten zoals Tesla en General Motors," aldus Shang.

Lees ook: China bouwt batterij-toeleveringsketen in Marokko voor Europa

De nieuwe Amerikaanse regels stellen strenge eisen aan de herkomst van grondstoffen en onderdelen voor elektrische voertuigen om in aanmerking te komen voor subsidies. Hoewel deze regels bedoeld zijn om de afhankelijkheid van China te verminderen, waarschuwen sommige experts dat ze juist kunnen leiden tot een verdere versterking van de Chinese dominantie op de markt voor elektrische voertuigonderdelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team