Zoeken

Solidariteit of kapitaalvlucht? Bedrijven Marokkaanse diaspora onder de loep na aardbeving

19 september 2023 - 11:00 - Economie

©

De Marokkaanse autoriteiten onderzoeken lokale bedrijven die mogelijk misbruik maken van de noodsituatie na de aardbeving van 8 september. Er wordt vermoed dat een aantal bedrijven, kapitaal het land uitsluizen onder het mom van humanitaire hulp.

Bedrijven gespecialiseerd in import en export, met name gerund door Marokkanen in het buitenland, liggen zwaar onder vuur. Volgens Assabah zouden ze opzettelijk te hoge facturen hebben opgesteld voor bestellingen van tenten, dekens en voedsel, bedoeld voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving. Documenten tonen aan dat de bedragen op deze rekeningen ruim boven de werkelijke kosten liggen.

Lees ook: Witwasregels zetten hulpactie Najib Amhali voor Marokko onder druk

De bedrijven in kwestie zouden alle vereiste administratieve stappen hebben doorlopen, maar desondanks kapitaal uit het land proberen te smokkelen. Dit heeft geleid tot een onderzoek door de Marokkaanse douaneadministratie. Er zijn aanwijzingen voor een complot tussen deze bedrijven en Chinese ondernemers om ’overdreven’ facturen te genereren.

Lees ook: Aardbeving Marokko: ruim 5 miljard dirham opgehaald voor slachtoffers

Het Marokkaanse wisselkantoor voert een apart onderzoek naar deze feiten uit en screent minutieus de boekhouding van de verdachte bedrijven, met name van de Marokkaanse diaspora.

Bladna.nl