Zoeken

Turkse export naar Marokko explodeert, grote ergernis bij Marokkaanse bedrijven

2 oktober 2022 - 13:00 - Economie

©

De Turkse uitvoer van afgewerkte textiel- en kledingproducten naar Marokko blijft ondanks de handhaving van de tarieven stijgen.

De Turkse export van textiel en grondstoffen is volgens de Istanbul Association of Textile and Raw Materials Exporters (İTHİB) tussen januari en augustus 2022 met 30,4% gestegen tot 44.000 ton, zo meldt het Turkse tijdschrift Textilegence. De uitvoer van textiel en grondstoffen naar Marokko is het meest toegenomen in vergelijking met de belangrijkste uitvoerbestemmingen: Italië, Duitsland, de Verenigde Staten, Spanje en Frankrijk.

Lees ook: Turkse kledingwinkels zoeken Marokkaanse textielleveranciers

Aangezien de Turkse export van afgewerkte textiel- en kledingproducten naar Marokko tussen 2013 en 2017 met 175% is gestegen, zijn verschillende Marokkaanse industrieën die zich op de binnenlandse markt richten verzwakt.

In januari 2018 had Marokko tijdelijk een preventieve vrijwaringsmaatregel ingesteld tegen de invoer van bepaalde textiel- en kledingproducten uit Turkije. Deze maatregel bestond uit een aanvullend recht van 90% van het invoerrecht op deze producten.

Lees ook: Marokkaanse kledingexport naar Europese Unie sterk gestegen

Deze maatregel werd opgelegd tot en met 31 december 2018. De vrijwaringsmaatregel, die bedoeld was om de Marokkaanse textielsector enige ademruimte te bieden, bereikte echter snel zijn grenzen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team