Zoeken

Marokko beschuldigd van chanteren Spanje

31 januari 2022 - 19:00 - Wereld

©

De Vox-partij in Sebta is van mening dat Spanje geen goede betrekkingen met Marokko kan onderhouden zolang het koninkrijk Madrid blijft "chanteren" en zolang Spanje dat "blijft aanvaarden".

Teresa Lopez, Vox-parlementslid uit Sebta, verwijt de Spaanse regering dat zij in haar antwoord in december op haar schriftelijke vraag, niet heeft aangegeven of zij op de hoogte was van de vestiging van een Marokkaanse viskwekerij op de Islas Chafarinas. In een reactie verklaarde de Spaanse regering eenvoudigweg dat deze acties "niet in strijd zijn met de wens van Spanje om betrekkingen van goed nabuurschap en samenwerking met Marokko te onderhouden".

Lees ook: Marokko-Spanje: crisis escaleert opnieuw

"Het is onmogelijk goede betrekkingen met Marokko te onderhouden zolang dit land geld afperst van Spanje. Maar het ergste is dat de regering zich niet alleen laat chanteren door Marokko, maar met deze reactie het koninkrijk aanmoedigt om door te gaan", reageerde het parlementslid, dat een "onaanvaardbaar gedrag van de regering" hekelt.

De extreem-rechtse fractie heeft de regering-Sanchez ook gevraagd in hoeverre Marokko toestemming heeft gevraagd om een viskwekerij te vestigen en of zij een advies heeft ontvangen van het ministerie van Defensie over de aanspraken op de territoriale wateren van de Islas Chafarinas. Op deze vraag antwoordde de regering dat het ministerie van Buitenlandse Zaken deze schending van de Spaanse territoriale wateren heeft gemeld en Marokko via de gebruikelijke diplomatieke kanalen op de hoogte heeft gebracht.

Lees ook: Marokko erkent grenzen Sebta en Melilla niet meer

De afgevaardigde van Vox in Sebta verzekerde dat haar fractie deze regering zal blijven veroordelen, die "niet eens in staat is om op beslissende wijze een einde te maken aan dit probleem" omdat "deze regering Spanje niet verdedigt".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team