Zoeken

Spanje vreest opschorting visserijovereenkomst met Marokko

19 juni 2021 - 20:20 - Wereld

©

Spaanse vissers maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van de diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko. Ze vrezen dat de overeenkomst tussen beiden landen over zeevisserij door Marokko zal worden ingezet als drukmiddel. De Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas, heeft geprobeerd om de vissers gerust te stellen.

Het dagblad Assabah meldt dat de zorgen van de Spaanse vissers niet uit de lucht zijn gegrepen. Marokko heeft Spanje immers meerdere malen gewaarschuwd voor de schadelijke gevolgen van de Europese bemoeienis in de diplomatieke crisis. Aangezien Spanje van alle lidstaten van de Europese Unie (EU) het meest profiteert van de visserijovereenkomst met Marokko, zou het een economische klap zijn voor Spanje als deze overeenkomst na 2023 niet wordt verlengd.

Lees ook: Marokko dreigt visserijovereenkomst met Europa op te schorten

De Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas, heeft met een persconferentie geprobeerd om de Spaanse visserijsector gerust te stellen. Planas meent dat de diplomatieke crisis met Marokko geen negatieve invloed zal hebben op economische afspraken.

Luis Planas verklaarde dat de EU en Spanje uitstekende betrekkingen met Marokko willen onderhouden met wederzijds respect. Ook erkende hij het belang van de toegang tot Marokkaanse viswateren voor de Spaanse visserijsector. Van de 120 vissersboten die actief zijn in de territoriale wateren van Marokko, vissen 90 boten onder de Spaanse vlag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team