Zoeken

Spanje versterkt militaire aanwezigheid bij Melilla

24 januari 2022 - 15:00 - Wereld

©

Spanje is begonnen zijn militaire aanwezigheid in de territoriale wateren voor de kust van Marokko op te voeren sinds er aan de Islas Chafarinas een Marokkaanse viskwekerij is gevestigd. Ook nabij de rotsen van Velez de la Gomera en Al Hoceima kreeg de Spaanse marine opdracht haar aanwezigheid te versterken.

Spanje heeft besloten zijn aanwezigheid in de wateren rond Melilla op te voeren nadat Marokko in november een aanbesteding had uitgeschreven voor de aanleg van twee viskwekerijen in de wateren bij de zeeroute tussen Melilla en Almeria, meldt El Confidencial Digital. Marokko had eerder al een Marokkaans bedrijf toestemming gegeven een viskwekerij op te zetten nabij de Islas Chafarines.

Lees ook: Marokko hekelt aanwezigheid Spaans militair schip bij Melilla

Om Marokko af te schrikken heeft de Spaanse marine twee patrouilleboten naar de wateren bij Melilla gestuurd, die ook de Spaanse territoriale wateren bij de Islas Chafarinas, Al Hoceima en Vélez de la Gomera zullen bewaken. De generale staf van defensie publiceerde begin januari foto’s van het schip "Audace" dat een maritieme bewakingsmissie uitvoert in de wateren rond Melilla.

Wanneer Marokko in dit gebied viskwekerijen bouwt, kan dat gevolgen hebben voor de zeeroute tussen Melilla en Almeria. Daarom wil de Spaanse zeemacht het gebied in de gaten houden om te waarschuwen als Marokko viskwekerijen gaat exploiteren. Volgens de Defensiestaf "voeren de strijdkrachten deze permanente bewakingsoperaties uit om de veiligheid van de territoriale wateren te helpen verzekeren en snel te reageren op aanvallen of incidenten van beperkte omvang".

Lees ook: Spaans leger: "Marokko geen bedreiging voor Ceuta en Melilla"

Marokko claimt de soevereiniteit over Ceuta en Melilla. Beide enclaves zijn sinds de middeleeuwen ofwel in Portugees of in Spaans bezit geweest. Spanje is nu gedwongen de twee enclaves te beschermen, die al verscheidene jaren zwaar gebukt gaan onder economische druk van Marokko. Al eerder sloot het koninkrijk de douanepost in Melilla, stopte het de smokkel in Ceuta en sloot het vanaf maart 2020 zijn grenzen met beide steden te sluiten om de verspreiding van het coronavirus te remmen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team