Zoeken

Aanwezigheid Marokko bij Islas Chafarinas "geen bedreiging" voor Spanje

2 januari 2022 - 15:00 - Wereld

©

De Spaanse regering beschouwt de inplanting van een viskwekerij door Marokko nabij de Islas Chafarinas niet als een schending van de Spaanse territoriale wateren, maar veeleer als een eenvoudige administratieve aangelegenheid die onder de bevoegdheid van de autonome gemeenschappen valt.

Op de vraag van de Volkspartij (PP) of de Spaanse regering door de Marokkaanse autoriteiten op de hoogte was gesteld van de aanleg van deze viskwekerij en welke maatregelen zij van plan was te nemen om de Spaanse territoriale wateren te beschermen en de handelingen van Marokko een halt toe te roepen, antwoordde de regering van Pedro Sánchez eenvoudigweg dat aquacultuur onder de bevoegdheid van de autonome gemeenschappen valt.

Lees ook: Spanje roept zaakgelastigde Marokkaanse ambassade op het matje

De Spaanse regering had in november jongstleden krachtig gereageerd en deze actie van Marokko veroordeeld, die zij als een schending van de territoriale integriteit van Spanje bestempelde. Opmerkelijk is dat de Spaanse regering uiteindelijk verkoos te zwijgen voor het Parlement, waar haar was gevraagd de zaak toe te lichten. Ze liet niet blijken dat zij verontrust was over deze nieuwe "provocatie" door Marokko, meent ABC te weten.

Lees ook: Marokko provoceert Spanje opnieuw

Dit officiële standpunt van de regering-Sánchez is aanvechtbaar, temeer daar de Islas Chafarinas wegens hun strategische en gevoelige geografische ligging een natuurreservaat zijn dat onder militair toezicht staat en wordt beheerd door het Autonoom Agentschap voor Nationale Parken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team