Zoeken

Marokko heeft geen contact meer met Spanje

26 mei 2021 - 10:40 - Marokko

©

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, heeft afgelopen zondag laten weten dat er sinds de migratiecrisis in Sebta geen officieel contact meer is geweest tussen de Spaanse en de Marokkaanse regeringen.

"In tegenstelling tot de verklaringen van minister Arancha González-Laya, heeft Marokko geen contact meer met Spanje sinds het uitbreken van de crisis en is het nooit op de hoogte gebracht van de aankomst van Brahim Ghali in Spanje", zegt Bourita in een interview met radiostation Europa 1. Hiermee reageerde de minister op eerdere uitspraken van zijn Spaanse ambtsgenoot Arancha González-Laya, waarin zij verklaarde dat er sprake is van een "discrete uitwisseling" van informatie tussen beide landen.

Volgens Bourita zijn de banden tussen Marokko en de meeste landen van de Europese Unie zeer goed, maar is Spanje verantwoordelijk voor het ontstaan van de huidige diplomatieke crisis door de Polisario-leider Brahim Ghali onderdak te bieden en hem zorg aan te bieden in een Spaans ziekenhuis. "Het is aan Spanje om een oplossing voor de crisis te vinden: als het ervoor kiest om Ghali op dezelfde manier het land te laten verlaten als die waarop hij binnenkwam, riskeert dat de crisis te verergeren", verklaart Bourita.

Marokko heeft zijn verantwoordelijkheid genomen in het oplossen van de migratiecrisis door 7500 van de 9000 migranten die vorige week in Sebta zijn aangekomen, de mogelijkheid te geven om terug te keren naar Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team