Zoeken

Marokko: Ramadan-manden uitgebaat voor verkiezingsdoeleinden

21 maart 2021 - 15:40 - Marokko

©

Enkele weken voor de Ramadan, die samenvalt met de gemeenteraadsverkiezingen, roepen veel mensen in Marokko de autoriteiten op om waakzaam te zijn en de weg te versperren naar "ramadanmandjes" die voor verkiezingsdoeleinden zouden kunnen worden ingezet.

De maand Ramadan is bij uitstek de maand van liefdadigheid en delen. Volgens bronnen van het dagblad Al Massae, bereiden verschillende verkozenen, waaronder voorzitters van gemeenteraden en gemeenteraadsleden die zich opnieuw kandidaat willen stellen, zich voor om kiezers uit lage sociale klassen in te schrijven op een lijst van begunstigden voor de "Ramadan-manden". De verkozenen gebruiken de lijst dus om kiezers te werven en een vroege campagne te voeren, om hun kandidatuur bij de komende verkiezingen te promoten.

Volgens dezelfde bron liggen kandidaten die zich met dit soort praktijken inlaten op het vizier van de algemene inspectiecommissies van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die sommigen van hen ervan verdenken spookbanen aan hun familieleden toe te kennen, terwijl anderen zullen worden geïnspecteerd voor aanbestedingen die vaak worden gewonnen door bedrijven die dicht bij hen staan.

De gouverneurs van sommige provincies worden verzocht deze "electorale liefdadigheid" te blokkeren, zodat de steun die door de staat wordt verleend om de armsten te ontlasten, niet wordt gebruikt om kiezers te registreren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team