Zoeken

Prijsstijgingen belasten Marokkaanse vastgoedsector

3 april 2022 - 09:40 - Economie

©

De Marokkaanse vastgoedsector is hard getroffen door de internationale economische situatie. Deskundigen verwachten dat de verkoopprijzen met ongeveer 20% zullen stijgen in vergelijking met vorig jaar.

De toename is te wijten aan prijsstijgingen of tekorten in bouwmaterialen, meldt Le 360, waarbij wordt opgemerkt dat de meeste bouwplaatsen te maken hebben met langere levertijden of onderbrekingen.

Lees ook: Marokko: algemene daling vastgoedprijzen in 2021

Mustapha Allali, vice-voorzitter van de Nationale Federatie van de vastgoedontwikkelaars (FNPI), stelt dat "de prijzen voor bouwmaterialen op de internationale markt al maandenlang de pan uit rijzen. Er zijn zelfs tekorten aan bepaalde producten, zoals glas, dat een schaars goed is geworden. De prijs van staal is ook gestaag gestegen. De prijs is gestegen van 7,5 dirham per kilo vóór de crisis tot bijna 12,5 dirham per kilo nu".

Het gebrek aan bepaalde bouwmaterialen en de stijgende prijzen zullen "zeker van invloed zijn op de verkoopprijs per vierkante meter," zegt Allali. Volgens de expert kan de sector worden gered met een stijging van de verkoopprijzen met 15-20% vanaf 2021.

Lees ook: Ontwikkelaar bouwt nieuwe stad bij Marrakech

Ondanks de internationale economische situatie toont de vastgoedsector in Marokko echter een grote veerkracht. Eind februari was de verkoop van cement - de belangrijkste indicator voor de bouwsector - met 5,8 % gestegen, na in het voorgaande jaar met 10,1 % te zijn gedaald.

Bladna.nl