Zoeken

Marokko: alcoholische dranken worden duurder

16 november 2020 - 18:20 - Economie

©

Een meerderheid van Marokkaanse partijen wil een aanpassing van de binnenlandse verbruiksbelasting op alcoholische dranken. De Marokkaanse regering gaat daarom de genoemde belasting verhogen. Hierdoor zal alcohol in 2021 meer gaan kosten.

Voor wijnen is de meerderheid voorstander van een verhoging van de verbruiksbelasting met 50 dirham in plaats van 100 dirham/hectoliter. Voor bieren is dat 150 dirham, schrijft L’Économiste, met de vermelding dat de verhoging van de belasting op niet-alcoholische bieren wordt gehandhaafd op 100 dirham/hectoliter. Met betrekking tot ethylalcohol, bedoeld voor de bereiding van sterke drank en likeuren, zal de toename 2000 dirham bedragen.

Om de lokale markt te beschermen, wordt een opwaartse herziening voorgesteld van invoerrechten voor verschillende producten, waaronder producten die cacao bevatten, van 17,5% naar 40% en de verhoging van invoerrechten voor gebreide stoffen, die van 10% naar 40% gaat.

Het dagblad vermeldt ook de wijzigingen gericht op de professionele bijdrage (CPU), ter vervanging van de vaste betalingsregeling. Deze nieuwe regeling sluit belastingbetalers uit die één van de beroepen of activiteiten uitoefenen waarin de regelgeving voorziet en ook de commerciële, industriële of ambachtelijke beroepen met een jaarlijkse omzet van meer dan 2 miljoen dirham. Hetzelfde geldt voor dienstverleners met een omzet van meer dan 500.000 dirham.

De meerderheid wil de procedures voor deze regeling vereenvoudigen via een jaarlijkse aangifte in plaats van per kwartaal. Als de belastingplichtige kiest voor een betaling over vier kwartalen, moet de belasting betrekking hebben op 25% van het verschuldigde bedrag en uitgevoerd worden op specifieke momenten (vóór eind maart, juni, september en eind december). Als hij kiest voor een jaarlijkse betaling, moet hij de belasting betalen vóór eind april van het jaar dat volgt op het betreffende boekjaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team