Zoeken

Marokko gaat nationale productie beschermen

7 november 2020 - 20:20 - Economie

©

Wat de beste methode is voor het stimuleren van de economie van landen die hard zijn getroffen door het coronavirus, is een per getroffen land een complexe vraag waarvan de antwoorden zich niet makkelijk met elkaar laten vergelijken. Marokko zet in op de bescherming van de productie van bepaalde producten en het promoten van de lokale industrie.

Het koninkrijk heeft verschillende hervormingen aangekondigd in de begrotingswet (PLF) voor het fiscale jaar 2021 om het economische herstel te bevorderen. Een van de voorgenomen maatregelen is "een reeks verhogingen van de douanerechten die moet worden toegepast op verschillende categorieën producten om de Marokkaanse douane-inkomsten te stimuleren", meldt Map. Deze verhoging van invoerrechten is bedoeld om de lokale productie van bepaalde producten te beschermen en hun concurrentievermogen te versterken. In de PLF wordt vermeld dat "de inkomsten uit invoerrechten in 2021 10,67 miljard dirham moeten bedragen, een stijging van 36% ten opzichte van 2020".

De verhoging van de invoerrechten zal onder andere worden toegepast op chocolade en voedselbereidingen die cacao bevatten (17,5% tot 40%) en gebreide stoffen (10% tot 40%). Volgens statistieken van het Foreign Exchange Office zijn er wat betreft chocolade en cacao "bijna 14.322 ton geïmporteerd tussen januari en augustus 2020, voor een waarde van meer dan 493 miljoen dirham, tegen 13.482 ton voor 441 miljoen dirham, in dezelfde periode in 2019, terwijl er 43.965 ton gebreide stoffen werd geïmporteerd voor een waarde van 2,96 miljard dirham".

Registeraccountant, Abdelaziz Arji zegt tegen MAP dat "protectionisme een natuurlijke reflex is van staten in tijden van crisis", die zich manifesteert in de vorm van douanebarrières met het doel om "de nationale productie te beschermen maar ook om geld op de staatsbegroting te brengen". In het huidige geval, zo stelt hij, wordt Marokko "niet buitengesloten in deze periode van pandemie".

"Het staat vast dat het economische plan anders zal zijn vanwege de gevolgen van de pandemie. Dat laatste had het effect van een elektrische schok die Marokko heeft geleid tot ingrijpende maatregelen, zoals tariefverhogingen. De kortetermijneffecten zullen door de hogere prijzen door de burgers worden gevoeld", zegt Arji die tevens de voorzitter is van de Business Support Commission van de Franse Kamer van Koophandel en Industrie van Marokko (CFCIM).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team